Tujude vaheldumist oleme kogenud kõik ja pole midagi eriskummalist, kui positiivsust ning energiat täis perioodid asenduvad mõne aja jooksul madala energiataseme ja kehvema tujuga. Kui see aga hakkab tavapärast elu häirima, võib olla tegu bipolaarse meeleoluhäirega.

Bipolaarne meeleoluhäire on psüühiline haigus, mis väljendub depressiooni ning kõrgenenud meeleolu perioodide vaheldumises. Lainetena korduvad masendus ja maania. Viimane on psüühilise aktiivsuse periood, mil inimene on rõõmus, elevil ja energiast pakatav, maailm on kaunis ning kõik tundub võimalikuna. Selle vastandina järgneb meeleolu langus masenduseni – depressioon.

Bipolaarse meeleoluhäire korral depressioon tavaliselt eelneb maaniale. Meeleolu võib langeda niivõrd, et sisemine energia hääbub täelikult, tuues endaga kaasa soovimatuse üldse midagi teha. Kõik oleks nagu halvasti. Isegi tavapärased igapäevased toimetused tunduvad olevat ülejõukäivad. Selline olukord võib kesta kuni pool aastat.

Maniakaalsed episoodid algavad üldiselt järsku, süvenevad kiiresti ning kestavad paarist nädalast 4-5 kuuni. Pääsemine depressiooni koormast võib muutuda isegi nauditavaks ja maaniaperioodi peetakse terve olemise perioodiks. Vaatamata eufoorilisele heaolutundele kaasnevad maaniaga enamasti ka unehäired, võimetus kontsentreeruda ning ülemäärane suhtlemisvajadus.

Episoodide vaheldumine on väga individuaalne. Mõnel inimesel on depressiivsed ülekaalus, teisel jälle maniakaalsed. Samuti võivad need faasid vahelduda pidevalt või esineda vaid üksikutel kordadel elus. Peale keskikka jõudmist täheldatakse siiski depressiooniepisoodide sagenemist ja pikenemist. Paranemine episoodide vahel on enamasti täielik ja inimese toimetulek igapäevaeluga probleemitu.

Bipolaarsest meeleoluhäirest tingitud tuju langust kui ka ülemäärast kõrgenemist on üldjuhul võimalik ravimitega korrigeerida ilma tavapärast igapäevaelu katkestamata.