Akne kiusab nii teismelisi kui ka täiskasvanuid

Akne pole vaid kosmeetiline probleem. See on nahahaigus, mis tekib rasunäärme karvatupe kroonilise põletiku tagajärjel. Nahale moodustuvad punetavad valulikud sõlmed ja mädavistrikud, jättes peale paranemist inetuid arme.

Akne kiusab tüüpiliselt teismelisi. Kuigi vistrikud on enamasti mööduv nähtus, võivad need noorele inimesele põhjustada tõsiseid psühholoogilisi ja sotsiaalseid probleeme. Põletikulistest punnid võivad aga tekkida ka täiskasvanutel ja murdeeas alanud akne võib kesta mõnikord vahelduva eduga 10-15 aastat, harva ka kauem.

Akne avaldub enamasti näol, sest just seal on palju rasunäärmeid. Puberteediea muutuste tõttu need suurenevad ja hakkavad rohkem rasu eritama. Kui rasu ummistab poorid ja ei pääse naha pinnale, tekibki bakterite toimel põletik.

Toitumine, rasvane näonahk, jumestus, naha puudulik puhastamine, kurnatus, stress, suitsetamine ja mõned ravimid võivad küll akne kulgu mõjutada, kuid need pole otsesed põhjused. Peamisteks tekkepõhjusteks peetakse siiski rasuerituse ja rasunäärmete sarvestumise häireid, hormonaalseid nihkeid, baktereid ning pärilikku eelsoodumust.

Põletikulised vistrikud pakitsevad sageli ning kutsuvad esile soovi neid pigistada. Selline tegevus võib aga kaasa tuua põletiku ägenemise, mis omakorda soodustab armide tekkimist. Õigel ajal raviga alustamine seevastu leevendab põletikku ja vähendab armistumist.
Akne ravi on väga individuaalne ja selle efektiivsus sõltub sageli patsiendi kannatlikkusest ning arsti nõuannete järgimisest. Praktikas kasutatakse nii nahale kantavaid kui ka seespidiseid ravimeid, millest enamusel on punne kuivatav toime. Seetõttu tuleks pöörata erilist tähelepanu nahahooldusele. Arst aitab valida parima raviskeemi ja nahatüübile sobiva hooldusmeetodi.

Aknest jagu saamisel on oluline teadvustada probleemi ning olla valmis asjaga järjekindlalt tegelema. Pea meeles, et akne on edukalt ravitav!