6.-10. novembril tähistatakse ülemaailmset alatoitumuse teadlikkuse nädalat #ESPENMAW23, mille eesmärk on vähendada haiguspuhust alatoitumust ja juhtida tähelepanu faktile, et alatoitumus raskendab haiguskulgu, annab Põhja-Eesti Regionaalhaigla teada.

Alatoitumuse teadlikkuse nädala raames on Regionaalhaigla peamaja fuajees E-R kell 9.00-13.00 väljas toitmisravi teabelaud, kus jagatakse teabematerjale ja infot haiguspuhuse alatoitumuse riskide ja suukaudse toitmisravi võimaluste kohta – nii haiglas kui kodus.

Lisaks kutsume vastama Eesti Kliinilise Toitmise Seltsi (EstSPEN) toitmisraviteemalisele küsitlusele (10 valikvastustega küsimust), mille eesmärk on selgitada inimeste teadlikkust haiguspuhuse alatoitumuse osas. Uuring on anonüümne ja vastamiseks kulub umbes 3 minutit. Vasta küsimustikule SIIN.

Haiguspuhune alatoitumus mõjutab ainuüksi Euroopas hinnanguliselt vähemalt 30 miljonit inimest. Üleeuroopalise Nutrition day ehk Toitmisravi päeva uuringu andmetel on iga neljas haiglaravil viibiv patsient alatoitumuses või alatoitumusriskis. See suurendab tüsistuste tekkeriski ja raskendab haigusest paranemist. Lisaks on alatoitumuses või alatoitumusriskis patsientide ravi keskmiselt kolm korda kallim, kuna suurendab haiglaravi vajadust, kestvust ja halvenevad ravitulemused.

Regionaalhaigla uudised