Eesti Haigekassa

Pressiteade

12.10.2022

Kui peale koroonaviiruse läbipõdemist püsivad vaevused kauem kui kolm kuud ja neid ei saa seletada muude tervisemuredega, on Teadusnõukoja kohaselt tegemist pika COVID-iga. See on uus kurnav terviseprobleem, mis võib avalduda mitmesuguste sümptomite kaudu. Selleks, et haigusest rohkem teada saada, uurime perearstidelt, milliseid kaebusi on COVID-19 järgne seisund endaga seni kaasa toonud.

Pika COVID-i käes vaevlevatel inimestel võib olla palju erinevaid vaevusi, sealhulgas seletamatu kurnatus ja väsimus, kognitiivsed häired, keskendumisraskused ning erinevad valud, millele on keeruline leida selgitust. Taolised kaebused võivad inimestel esineda olenemata nende vanusest ja kroonilistest haigustest ning kuigi mõned inimesed saavad vaevustest lahti mõne kuuga, näitavad hiljutised rahvusvahelised uuringud ja patsientide kogemuslood, et pikale COVID-ile iseloomulikud sümptomid võivad kesta ka aastaid.

„Kui inimene on põdenud COVID-19 viirust ja sümptomid ei taha kuidagi ära kaduda, siis sel juhul räägime pikast COVID-ist. Eestis oleme piiriks võtnud 12 nädalat ehk kui haigusele iseloomulikud sümptomid nagu kuiv köha, väsimus ja üldine kehv enesetunne ei möödu kolm kuud pärast koroonasse haigestumist, võime öelda, et inimesel on pikaajaline COVID,“ rääkis perearst Piret Rospu, kelle sõnul on pika COVID-i sümptomid vägagi varieeruvad.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Eesti Haigekassa