Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts

Pressiteade

13.11.2021

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts (EAÜS) on lõppeva nädala jooksul oma 30. juubelisünnipäeva puhul süüdanud küünlaid Eesti haiglate ees, toetamaks kõiki haiglasviibijaid. Nädal tipneb 13. novembril, kui tudengid süütavad ära jäetud juubeligala planeeritud algusajal küünlad Tartu Ülikooli Kliinikumi juures, näitamaks solidaarsust kõigile töölolevatele kolleegidele ja teistele kriisist puudutatutele. Kutsume kõiki üles süütama küünla, olema jätkuvalt vastutustundlikud ning panustama kriisi seljatamisse.

EAÜS tähistab sel aastal 30. sünnipäeva, mille raames on aasta jooksul erinevaid üritusi korraldatud. Neist suur osa on pidanud toimuma paraku veebiversioonidena. Juubeliaasta kulminatsiooniks planeeriti galaõhtut 13. novembril Eesti Rahva Muuseumis, mille toimumist aga korraldustiim ohutuks ei hinnanud. Selle asemel süüdatakse, nagu sünnipäeva puhul ikka, küünlad – kahjuks küll mitte juubelitordil, vaid raskes seisus Eesti haiglate ees.
> Nädala jooksul on haiglatöötajate, haiglas viibijate ning kõikide haigete ja nende lähedaste toetuseks arstitudengid üle Eesti süüdanud küünlaid haiglate ees, kus ka tudengid ise õpingute kõrvalt kriisi lahendamisse panustavad. 13. novembri õhtul, planeeritud gala ajal, süütavad korraldustiimi esindajad küünlad Tartu Ülikooli Kliinikumi juures, et avaldada toetust kriisist puudutatutele ning kutsuda ühiskonda üles vastutustundlikule käitumisele.

“Olime korraldamas suursündmust praegustele ja tulevaste kolleegidele, et meie seltsi sünnipäeva puhul üle pika aja rõõmsas õhkkonnas kokku tulla. Paraku oleme taas olukorras, kus suurema seltskonnaga, eriti veel haiglatöötajatega, kokkusaamine ei ole turvaline ei meile ega meie patsientidele. Nii teeme seda, mis meile võimalik – kutsume kõiki üles andma oma panust, et haiglaravi vajajaid saaks jätkuvalt vähem ja käime tudengitena seni haiglates abiks,” ütlesid EAÜS 30 juubeligala peakorraldajad Liisa Marie Kerner ja Kadri Ann Prass. Olukorra normaliseerumise lootuses ja ootuses paluvad arstiteaduse tudengid kõigil vähendada kontakte, püsida ka kõige kergemate haigusnähtude esinemisel kodus ja kanda avalikus ruumis maski. “Hoolime üheskoos üksteisest – käitume vastutustundlikult!”

Korraldajad kutsuvad kõiki küünalt süütama, seda jäädvustama ning jagama sotsiaalmeedias enda mõtteid ning soove koroonakriisist puudutatutele, kasutades teemaviiteid #olehooliv #olevastutustundlik.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts on Eesti suurim arstiteadusüliõpilasi ühendav organisatsioon, kuhu kuulub peaaegu 400 tudengit. Selts asutati 1991. aastal ning selle hüüdlauseks on: “Et maailma kõige tervemad ja õnnelikumad inimesed elaksid Eestis!” Lisaks rahvatervisesse panustamisele töötab Selts igapäevaselt tulevaste arstide igakülgse arengu nimel.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts