Sotsiaalministeerium

Pressiteade

14.11.2021

Vabariigi Valitsus kiitis istungil heaks ja saatis Riigikogule arutamiseks uue rahvatervishoiu seaduse eelnõu. Seadusega ajakohastatakse näiteks kohalike omavalitsuste ülesandeid rahvatervise valdkonnas ning pannakse paika nõuded ja piirangud inimeste tervise kaitseks.

„Kõik inimeste tervise kaitseks ja edendamiseks suunatud tegevused on investeering tulevikku,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Kogu riigi arengu ja tuleviku jaoks on eriti oluline kujundada lastele elu-, õpi- ja kasvukeskkond, mis toetab tervise hoidmist ning võimaldab neil seeläbi elada tulevikus kauem tervena.“

Rahvatervishoiu seadus ja selle määrused mõjutavad paljusid igapäevaseid teenuseid ja asutusi. Näiteks reguleeritakse rahvatervishoiu seaduse alusel keskkonna- ja toitlustamise nõudeid lasteaedadele, koolidele ning hoolekandeasutustele. Samuti sätestatakse rahvatervishoiu seaduse alusel nõuded näiteks elektromagnetväljadele, kosmeetikatoodetele, iluteenustele ning ujulatele.

Eelnõu üks oluline sihtrühm on lapsed – seadusega on kavas keelustada solaariumi- ja tätoveerimisteenuste pakkumine alaealistele. Tätoveerimisvärvid sisaldavad keemilisi ühendeid, mille omadused sellisel kasutamisel ei ole lõpuni teada. Mida varasemas eas inimene nende kemikaalidega kokku puutub, seda suurem on tõenäosus terviseriskide realiseerumiseks elu jooksul. Samuti on teaduslikult tõestatud, et noores eas solaariumi kasutamine suurendab melanoomi haigestumise riski. „Oleks vastutustundetu lasta jätkuda praktikal, kus lastel on vaba juurdepääs teenustele, millega kaasnevad teadusuuringute põhjal neile tõsised terviseriskid,“ ütles minister Tanel Kiik.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium