Sotsiaalministeerium

Pressiteade

23.04.2021

Tänahommikuse seisuga on Eestis vähemalt ühe doosiga COVID-19 vastu vaktsineeritud 303 952 inimest, kellest 93 250 inimesel on vaktsineerimiskuur lõpetatud. Eelolevate nädalate jooksul keskendutakse eeskätt COVID-19 riskirühma kuuluvate ja kõigi üle 65-aastaste inimeste vaktsineerimisele. Vanemaealised inimesed, kes veel ootavad vaktsineerimise võimalust, peaksid nüüd oma vaktsineerimissoovist perearstile märku andma.

„COVID-19 haiguse kulg on ettearvamatu ning selle pikaajalised tervisemõjud siiani teadmata. Vaktsineerimine on ainus tõhus viis kaitsta end raske haigestumise eest. Eelolevatel nädalatel keskendume ennekõike üle 65-aastaste ja COVID-19 riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimisele, kuid juba mais soovime järk-järgult avada vaktsineerimise võimaluse kõigile soovijatele,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Kutsume kõiki vanemaealisi, kes veel pole kutset saanud nüüd oma vaktsineerimissoovist perearstile märku andma. Samuti kutsun nooremaid inimesi üles aitama oma eakaid lähedasi vaktsineerima. Kaitstes COVID-19 haiguse suhtes kõige haavatavamaid aitame hoida ära tervishoiusüsteemi ülekoormust ja saame liikuda järk-järgult tagasi meile harjumuspärase elukorralduse juurde.“

Inimene saab ise kontrollida enda riskirühma kuulumist patsiendiportaalis digilugu.ee, sellekohane teavitus on lisatud patsiendiportaali avalehel vasakusse serva. COVID-19 riskirühma kuulub Eestis ligi 370 000 inimest, kes on üle 70-aastased või arvatud COVID-19 raske haigestumise suhtes kõrgemas riskis olevaks viimase viie aasta jooksul põhidiagnoosina märgitud diagnooside ja väljastatud ravimiretseptide alusel.

Kokku on Eestis praeguseks tehtud enam kui 397 000 kaitsesüsti. Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel on Euroopa Liidus keskmiselt praeguseks vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 23,1% täiskasvanud elanikkonnast. Eestis on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 27,3% täisealistest. Eesti on COVID-19 vaktsineerimiste arvult elanike kohta Euroopa Liidus Malta, Ungari ja Soome järel neljandal kohal.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium