Terviseamet

Pressiteade

03.04.2021

Puhkusereisijate arvu suurenemisega on sagenenud olukorrad, kus inimesed pöörduvad perearsti poole, et saada saatekiri koroonaviiruse testimiseks. Hiljem selgub, et negatiivset testitulemust kasutati turismisihtkohta reisimiseks, mis aga ei ole lubatud.

Viimastel nädalatel on perearsti saatekirjaga tehtud testi alusel genereeritud sertifikaati kasutanud umbes 10% reisile minejatest. Ka lähikontaktseks registreerimist ja selle alusel tasuta testimisele pääsemist kasutatakse reisimise eesmärgil ära.

Perearsti saatekirjaga tehtud testi alusel genereeritud sertifikaadi reisimiseks kasutamine ei ole lubatud ning on karistatav väärteona. Rikkujaid on võimalik karistada aresti või kuni kolmesaja trahviühikuga.

Piiril on võimalik kontrollida, kas reisile mineja on testi eest tasunud ise või kasutanud perearsti saatekirja. Reisimiseks vajalikule sertifikaadile kuvatakse automaatselt tellimuse tunnus.

Perearsti saatekirjaga testimine on suunatud vaid haigussümptomitega inimestele. See on vajalik haigete kiireks tuvastamiseks ja isolatsiooni suunamiseks, et piirata nakkuse edasikandumist. Sama kehtib ka lähikontaktsete testimise puhul – eesmärk on välja selgitada võimalik nakatumine, et tõkestada viiruse levikut Eestis. Perearsti ja lähikontaktse saatekirja alusel testi tegemine on inimese jaoks tasuta ja testi kulu katab riik.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet