Tsöliaakia ehk gluteenitalumatus pole pelgalt trendihaigus, vaid tõsine terviseprobleem, mis põhjustab puhitusi, kõhulahtisust, nõrkustunnet kehas, peavalusid ning tekitab üleüldist ebamugavustunnet.

Tsöliaakia on päriliku iseloomuga haigus, mille puhul teraviljades (nisus, rukkis, odras ja kaeras) leiduv valk ehk gluteen kahjustab inimese peensoole limaskesta ning järk-järgult toimub selle hattude hävimine. Neil hattudel on aga kanda väga oluline roll, sest just nende kaudu imenduvad organismi kõik toitained, mida keha vajab. Kui peensool on kahjustunud, kujuneb organismis välja mitmete elutähtsate toitainete, nagu valgud, vitamiinid, mineraalained jne, puudus. Tüüpilised tsöliaakia haigusnähud on kõhuvalud, kõhulahtisus ja kõhnumine.

Tsöliaakiale viitab vereproov, kuid lõpliku diagnoosi saab gastoenteroloog panna pärast peensoole biopsia käigus peensoole limaskestalt võetud proovitüki analüüsi põhjal. See näitab, millises seisus on peensoole hatud.

Kui tsöliaakia on diagnoositud, siis raviks on eluaegne gluteenivaba dieet. Vaid niimoodi toitudes taastuvad peensoole hatud ning inimene saab elada vaevusteta. Muud ravi peale dieedi haigusele pole. Haigus on eluaegne, ta ei lähe üle ja sellest ei kasva välja.

Hea uudis on see, et gluteenivaba elu on täiesti võimalik, sest poodides leidub küllaltki normaalne valik gluteenist priid toidukaupa. On vastavat leiba-saia, maiustusi, pudruhelbeid, jahusid. Riisi, tatart ja maisi tohib süüa ka tsöliaakiahaige ning nendega on võimalik teha maitsvaid küpsetisi. Küll aga on eritoidud tavalisest toidukraamist kallimad. Tasub harjutada endale külge ka poes toiduainete siltide lugemine, sest gluteeni lisatakse paljudesse toiduainetesse, kus seda esialgu kahtlustadagi ei oska.

Lihtsalt niisama igaks juhuks gluteiinivaba dieeti arstid üldiselt ei soovita ja kindlasti tuleks probleemile läheneda tõenduspõhiselt – mitte panna endale kõhuvalude korral ise tsöliaakia diagnoosi ja mitte alustada isepandud diagnoosi põhjal dieeti. Nimelt raskendab selline „igaks juhuks“ dieedi pidamine täpse diagnoosi panemist.