Eesti Haigekassa

Pressiteade

16.03.2022

Tervisekassa kutsub lapsevanemaid üles lastele hambaarsti juurde aega broneerima. Kuni 19-aastaste kindlustatute hambaravi eest tasub haigekassa, kuid riigi poolt pakutavat võimalust ei kasutata piisavalt.

2021. aastal kuulus laste hambaravi sihtrühma ligi 248 000 last, kellest hambaarsti juurde jõudis ligi 59%. Kõige usinamad hambaarsti juures käijad on 6–11-aastased (69%). See näitab selgelt, et kooli minnes käiakse üsna tublisti lastega hambaarsti juures. Lapsevanem peab hoolitsema selle eest, et ka vanemad lapsed käiksid regulaarselt kontrollis. Statistika aga näitab, et kõige harvem jõuavad hambaarsti juurde just 15–19-aastased (54%) noored.

Tervisekassa tervisedenduse spetsialist Ave Jüriöö paneb kõigile lapsevanematele südamele viia laps kord aastas hambaarstile. „Siin on oluline roll lapsevanemal, kes vastutab lapse tervise eest ja on eeskujuks käitumisharjumuste väljakujundamisel. Kindlasti tuleks kasutada seda võimalust – nii saab noor astuda täiskasvanuellu tervete hammastega ning tulevikus on ka kulutused hambaravile väiksemad.“

Endiselt jõuavad kõige vähem hambaarsti vastuvõtule Lääne-Virumaa (53%), Ida-Virumaa (54,1%) ja Valgamaa (54,4%) lapsed. Enim kasutasid riigi poolt pakutavat tasuta hambaravi teenust Saare, Võru ja Jõgeva (64%) ning Tartu (63%) maakonna lapsed.

Ka hambaarstid näevad igapäevatöös, et laste hammaste tervis on kehv ja hambaarsti juurde jõutakse liiga hilja. „Kahjuks puudub enamikul harjumus käia ennetavates kontrollides ja hambaarsti juurde jõutakse siis, kui auk on juba suur või kui hammas valutab,“ ütleb Suukooli koordinaator ja hambaarst dr Kati Vald.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Eesti Haigekassa