Järgmisest aastast hakkab Tervisekassa hüvitama 37 uut meditsiiniseadet. Olulise muudatusena lisanduvad hüvitate seadmete loetellu rinnaoperatsioonijärgses ravis kasutatavad kompressioontooted.

Uute meditsiiniseadmete lisandumisega laieneb hüvitatavate seadmete valik sensorravil diabeetikutele ning venoosse puudulikkuse ja haavanditega patsientidele. Samuti lisandub rahastusele mitmeid uusi ortoose. Terviseministri Riina Sikkuti sõnul aitab kompressioonrinnahoidja ja kompressioonvöö kasutamine rinnaoperatsiooni läbinud naistel kiirendada operatsioonist taastumist ja vähendada operatsioonijärgset kudede turset ja lümfiturset.

Tervisekassa võtab kindlustatud isikule vajalike rinnaoperatsioonijärgses ravis kasutatavate kompressioontoodete eest tasu maksmise kohustuse üle, kui kasvaja, trauma või kaasasündinud sündroomi näidustusel on tehtud rindade plastiline kirurgia või rekonstruktsioon või kui meditsiinilisel näidustusel on tehtud rinnavähendusoperatsioon.

Naiste tervist toetab ka teine oluline muudatus. Tervisekassa hakkab tulevast aastast hüvitama pessaare ehk tupe tugirõngaid vaagnapõhjaorganite allavaje ja/või uriinipidamatusega patsientidele.

Patsiendi omaosalus on 10% toote piirhinnast

Ida-Tallinna Keskhaigla günekoloogia osakonna juhataja Ele Tammemäe sõnul parandab pessaari kasutamine oluliselt patsiendi elukvaliteeti, sest see leevendab olulisem määral probleeme urineerimisega.

“Varasemalt on naised pidanud seda abivahendit ostma täishinnaga. Paljud allavajega patsiendid on eakad, kellel on juba mitmeid püsiravimeid, millele kulub igakuiselt palju raha nende väikese sissetuleku juures. Paljud patsiendid on seetõttu jätnud pessaari ostmata,” tõdes Tammemäe. Tänu Tervisekassale saab alates 2024. aastast pessaare soetada 90% soodusmääraga ning patsiendi omaosaluseks on jääb 10% toote piirhinnast.

Täpsemalt saab 2024. aasta uuendustest lugeda siit.

Diabeedivahendite valikuvõimaluse suurendamiseks lisatakse loetellu üks uus pideva glükoosiseire süsteem. „Mul on hea meel, et viimastel aastatel on diabeedipatsientidele vajalike meditsiiniseadmete kättesaadavust ja valikut Tervisekassa meditsiiniseadmete loetelu kaudu oluliselt parandatud,“ ütles Sikkut.

Alates 2023. aastast uuendatakse Tervisekassa meditsiiniseadmete loetelu kaks korda aastas, et Tervisekaasa saaks kaasaegseid ja efektiivseid meditsiiniseadmeid võimaldada tasukohasema hinnaga varasemast kiiremini.

Meditsiiniseadmete loetelu teise poolaasta muudatuste kogumõju Tervisekassa eelarvele on ligikaudu 145 000 eurot, millest üle saja tuhande euro moodustavad kompressioontooted rinnaoperatsioonijärgseks raviks ja pessaarid. „Lisaks on järgmisel aastal prioriteediks juba hüvitatavate valdkondade jätkuva rahastuse tagamine ravi vajavate patsientide jaoks, seda eriti ortopeedia ja diabeediravi valdkondade kasutajate ja eelarve kasvu silmas pidades,“ selgitas Tervisekassa meditsiiniseadmete ekspert Kärt Veliste.

Kokku hüvitab Tervisekassa 2024. aastal prognooside järgi meditsiiniseadmeid ligi 21,2 miljoni euro eest.

Tervisekassa uudised