Tänavu saab Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonnas lõpudiplomi 317 inimest, kelles 36 lõpetab cum laude.

Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna dekaan Margus Lember õnnitles kõiki lõpetajaid suure saavutuse eest. Ta sõnas, et valmis retsepte tuleviku tarvis ei ole.

„Mida ikkagi tähendab elada maailmas, kus meist mitte kaugel toimub täiemahuline sõda? Ajaloo tundjad teavad, et idanaabri selline käitumismuster oma naabrite suhtes on kestnud juba sajandeid,” ütles dekaan Margus Lember.  “Meie oma ühiskonna üha suurenev polariseeritus, kus omaenda tõe kõrval ei kannatata teisi? Mis on tõene ja mida saab uskuda? Kuidas oleme valmis tehisintellekti tulekuks? Ülikoolilõpetajate ja haritlastena peaksid need ja paljud teised küsimused teile olulised olema, just teist, head lõpetajad, peavad saama ühiskonna suunanäitajad ja seisukohtade kujundajad. Ja seda lisaks oma erialalisele tööle.”

Meie oma ühiskonna üha suurenev polariseeritus, kus omaenda tõe kõrval ei kannatata teisi? Mis on tõene ja mida saab uskuda?

Lõpetajate nimelt kõne pidanud reumatoloogia kaasprofessor Riina Kallikorm meenutas oma lõpudiplomi kättesaamist.

„Kui minusugused arstideks aastakümneid tagasi tunnistati ja kellest edaspidi sisehaiguste arst sai, siis neile oli vajalik lugemis- ja kirjaoskus, eesti ja vene keeles, pliiats ja sulepea, paberiliim, stetoskoop või fonendoskoop,” rääkis prof Kallikorm. “Arsti edu sõltus lisaks veel kuulmis- ja kuulamisoskusest, käelisest osavusest ja tihti aitas arenenud empaatiavõime.”

Tänasel aktusel saavad lõpudiplomi 317 lõpetajat, neist:

  • 144 arstiteaduse,
  • 25 hambaarstiteaduse,
  • 18 proviisori integreeritud bakalaureuse- ja magistriõppekava tudengit.

Samuti lõpetab magistriõppekava

  • 12 rahvatervishoiu,
  • 9 õendusteaduse üliõpilast.

Kehalise kasvatuse ja spordi erialal lõpetab

  • 36 bakalaureusetudengit,
  • 15 magistritudengit.

Füsioteraapia erialal lõpetab

  • 41 bakalaureusetudengit,
  • 17 magistritudengit.

Peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut alustas oma tegevust 01. jaanuaril 2016

Peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut alustas oma tegevust 01. jaanuaril 2016, kui juhtimis- ja struktuurireformi käigus ühinesid tervishoiu instituut, peremeditsiini kliinik ja õendusteaduse osakond.

Instituudi põhiülesanne on teha õppe-, teadus- ja arendustööd ning osutada ühiskonnale vajalikke teenuseid peremeditsiini, rahvatervishoiu ja õenduse valdkonnas. Instituudi töötajad otsivad lahendusi rahvatervishoiu ja esmatasandi arstiabi reaalsetele probleemidele. Tervishoiupoliitika analüüsimisel teeb instituut tihedat koostööd valitsusega.

Instituudi peamised teadussuunad hõlmavad tervisega seotud riskikäitumist, mittenakkuslike ja nakkushaiguste (HIV) riskifaktoreid, keskkonna- ja töötervishoiu riske ja nendega seotud sekkumisstrateegiaid, tervishoiutehnoloogia hindamist ning meditsiini ja rahvatervishoidu.

Tartu Ülikooli peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut