Tartu Ülikooli Kliinikumis avatakse täna siseliikumisraja esimene ning kõige värvikam osa, mille kunstiline lahendus on inspireeritud tervishoiutöötajatest. Siseliikumisraja eesmärk on rikastada nii töötajate, üliõpilaste kui patsientide igapäevast keskkonda. Siseliikumisrada valmis koostöös kunstikooliga Pallas.

Kliinikumi L. Puusepa liikumisraja esimene etapp on 55 meetrit pikk ning see sisaldab 14. erinevat harjutust nii vaimule kui füüsisele. „Liikumisrada on üks viis hoolitseda meie töötajate, üliõpilaste, patsientide ja nende lähedaste liikumisharjumuste eest ning seda eriti veel käimasoleval liikumisaastal. Selleks, et rajal ei oleks pelgalt harjutused, vaid see rikastaks keskkonda ka visuaalselt, alustasime koostööd Pallase üliõpilastega. Oleme tulemusega väga rahul. Johanna Maueri loodud kujud, mis arvestavad Kliinikumi visuaalset keelt, kõnetavad ka neid möödujaid, kes kohe harjutusi tegema ei rutta,“ tutvustas Kliinikumi juhatuse liige Ilona Pastarus liikumisraja vajadust ja loomist.

Liikumisrada on üks viis hoolitseda meie töötajate, üliõpilaste, patsientide ja nende lähedaste liikumisharjumuste eest ning seda eriti veel käimasoleval liikumisaastal.

 

Kliinikumi liikumisraja esimene etapp on 55 meetrit pikk ning see sisaldab 14 erinevat harjutust nii vaimule kui füüsisele. Foto: Tartu Ülikooli Kliinikum

Kliinikumi liikumisraja esimene etapp on 55 meetrit pikk ning see sisaldab 14 erinevat harjutust nii vaimule kui füüsisele. Foto: Tartu Ülikooli Kliinikum

Pallase poolt juhtis projekti mööbliosakonna juhataja Aivar Habakukk, kelle sõnul osalesid erinevates etappides alates ideekorjest kuni projekti elluviimiseni tudengid pea kõikidelt erialadelt. „Pärast plaani kinnitamist langes põhiraskus mõõdistamisel, planeerimisel ja teostamisel mööbliosakonna tudengitele koostöös visuaalide autori Johanna Maueriga tekstiiliosakonnast. Mööbliosakonna vilistlane Grete Lehemaa ja tudeng Marleen Zacek tegelesid lisaks eelnevale ka tekstide kujundamisega,“ kirjeldas raja valmimise protsessi Aivar Habakukk.

Liikumisrada on jõukohane kõigile

Kliinikumi liikumisradade ja puhkealade projekti töörühmaga on seotud kümned inimesed erinevatest kliinikutest ja teenistustest. Projekti juhtis füsioterapeut ja töökeskkonna spetsialist Priit Põld, kes tegi ka harjutuste valiku. „Liikumisrajale valitud harjutused on mitmekülgsed, hõlmates lülisammast, käsi ja jalgu. Harjutustega saab arendada jõudu, tasakaalu ning ka painduvust, sealjuures peaksid leidma endale jõukohased harjutused kõik inimesed sõltumata vanusest ja füüsilisest vormist,“ rääkis Põld.

Liikumisrajale valitud harjutused on mitmekülgsed, hõlmates lülisammast, käsi ja jalgu.

L. Puusepa 8 maja J-korpuse 0-korrusel asuvale liikumisrajale on oodatud kõik Kliinikumi töötajad, patsiendid ja lähedased olenemata vanusest ja füüsilisest vormist. „Liikumisrajal olevaid harjutusi on kasulik teha sõltumata sellest, millist koormust töö annab. Liikumispausidel on muuseas positiivne mõju ka meie vaimsele tervisele,“ rõhutas Kliinikumi juhatuse liige Pastarus.

Liikumisraja avamine, mille raames sõlmitakse ka Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Kõrgema Kunstikooli Pallas vahel koostööleping, toimub 24. mail kell 11:00. Avatavale rajale on oodata ka täiendusi – liikumisaasta jooksul seatakse liikuma ärgitavaid figuure üles ka mujale.

Kliinikumi pressiteate põhjal