Viimastel päevadel on leetrid olnud tähelepanu keskpunktis ning sellega seoses on märgatavalt suurenenud MMR vaktsiini soovijate ja nõustamist vajavate inimeste arv.

WHO Euroopa piirkonnas on 2023. aastal teatatud enam kui 42 200 juhtumist 41-s liikmesriigis. Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel on 2023. aasta 11 kuuga registreeritud 2 242 leetrite juhtu 22 EL LR-s, neist suurim osa Rumeenias (1687). Surmaga lõppes haigestumine kolmel juhul. Prevaleerus viiruse genotüüp D8.

Eestis on 2023. aastal registreeritud 4 leetrite haigusjuhtu, kõikidel haigestunutel toimus nakatumine teistes riikides (kaks Tais, üks Saksamaal ja üks AÜE-s). Haigestunute vanus oli 36 kuni 50 aastat. Kuigi Eestis pole leetrite haigusjuhtude suurenemist täheldatud, on oluline tuletada meelde vaktsineerimise tähtsust.

Eestis on viimastel aastatel leetrid-mumps-punetised vaktsiiniga hõlmatus langenud alla 95%, mis on kriitiline piir karjaimmuunsuse tagamiseks. Võimalike puhangute ohu vähendamiseks vaktsineerige immuniseerimiskava järgselt lapsi ja nõustage lapsevanemaid ja teisi täiskasvanuid. Lastele ja lähikontaktsetele täiskasvanutele on MMR vaktsineerimine tasuta (ainult esimene doos, haiguse ärahoidmiseks). Tervisekassa laos on MMR vaktsiini laste kalendrikohaseks ja lähikontaktsete kontaktijärgseks vaktsineerimiseks piisavalt. Efektiivset kontaktijärgset immuniseerimist saab teostada kuni 72 tundi pärast viimast kontakti leetrihaigega, mille teeb kindlaks Terviseameti inspektor.

Teistel juhtudel on täiskasvanute vaktsineerimine tasuline teenus.

Vaktsineerimissoovitused täiskasvanutele (tasuline vaktsineerimine) on:

  • isikutel, kes ei ole leetreid põdenud ja keda ei ole leetrite vastu vaktsineeritud, on soovitatav teha MMR vaktsiini 2 doosi vähemalt 4-nädalase intervalliga.
  • isikutel, kes on vaktsineeritud MMR vaktsiini ühe doosiga, on soovitatav teha korduv vaktsineerimine MMR vaktsiini ühe doosiga.
  • isikutel, kes on sündinud enne 1980. aastat ja on vaktsineeritud leetrivaktsiini ühe doosiga, on soovitatav teha vaktsineerimine MMR vaktsiini ühe doosiga.
  • isikutel, kes on sündinud ajavahemikul 1980–1992. a ja on vaktsineeritud leetrivaktsiini kahe doosiga, on soovitatav teha korduv vaktsineerimine MMR vaktsiini ühe doosiga, sh ka juhul, kui vähemalt ühe doosi manustamine jäi mainitud vahemikku.
  • isikutel, kes on sündinud pärast 1993. a ja on vaktsineeritud MMR vaktsiini kahe doosiga, pole vaja ennast korduvalt vaktsineerida.

Eriti on soovitatud MMR vaktsiiniga vaktsineerida inimestel:

  • kelle peres on alla 1-aastane laps, immuunpuudulikkusega isikud või rasedad;
  • inimesed, kes tihedalt reisivad või plaanitakse reisida kõrge haigestumisega piirkonda;
  • inimesed, kes on tööalaselt ohustatud (nt tervishoiutöötajad).

Leetrite juhend perearstidele on uuendamisel ning seda on esimesel võimalusel võimalik leida nii Terviseameti kodulehelt kui ka vaktsineeri.ee lehelt

 

Terviseamet
+372 794 3500
info@terviseamet.ee
www.terviseamet.ee
Paldiski mnt 81, 10614 Tallinn


Päisefoto: Envato Elements. Pilt on illustratiivne.