Doonoripäeval riigikogus andis nelja tunni jooksul verd 38 inimest, nende seas ka 11 riigikogulast. Doonorite hulgas oli ka Riigikantselei ning Politsei- ja Piirivalveameti töötajaid. Esmakordselt loovutas verd seitse doonorit.

Üks vereloovutus aitab kolme inimest, seega saavad arstid kogutud verega aidata üle saja inimese. Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse eestvedamisel on riigikogus doonoripäevi korraldanud alates 1993. aastast.

Regionaalhaigla verekeskus varustab verekomponentidega 14 Eesti haiglat. Meie missioon on tagada patsientidele ja arstidele kõrgel tasemel transfusioonmeditsiini teenused ja tooted, et aidata säilitada ja taastada patsientide tervis. Regionaalhaigla Verekeskuse tegutsemispiirkonnaks on Põhja-Eesti ja saared. Üle poole Eesti donatsioonidest kogutakse Regionaalhaigla verekeskuses.

Regionaalhaigla verekeskus varustab verekomponentidega 14 Eesti haiglat. Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Regionaalhaigla verekeskus varustab verekomponentidega 14 Eesti haiglat. Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Regionaalhaigla verekeskus:

  • kogub ligikaudu 30 000 donatsiooni aastas;
  • valmistab 20 erinevat verepreparaati;
  • säilitab 60% Eesti vere varudest, teatud toodete osas 100%;
  • varustab verepreparaatidega 14 erinevat Eesti haiglat, peamine teeninduspiirkond on Lääne- ja Põhja-Eesti;
  • 70% toodangust kasutatakse ära Regionaalhaiglas.

Eesti elanikkonnast 2,8% on doonorid, rahvusvaheline soovitus on, et see näitaja oleks 4%. Selleks, et riik oleks verega hästi varustatud ja meil õnnestuks kriise ära hoida ning iga patsient saaks just talle sobiva ja vajaliku verepreparaadi, siis vajame pidevalt nii uusi kui ka püsidoonoreid – abivalmis inimesi, kelle jaoks vähemalt paar korda aastas verd loovutada on eluviis. 2021. aastal oli keskmine vereloovutuste arv ühe doonori kohta 1,7.

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei