Tallinna Lastehaigla kirurgiameeskond eesotsas näo-lõualuukirurg Heleia Nestal Ziboga viis läbi järjekordse õnnestunud kolju korrektsiooni ehk kraniosünostoosi operatsiooni kuuekuusele patsiendile. Patsient tunneb end hästi ja lubati äsja kodusele ravile.

Kraniosünostoos on ühe või mitme koljuõmbluse enneaegsest luustumisest põhjustatud väärarend, mille tõttu pea kuju on muutunud. Vähem teatakse, et seda on võimalik operatsiooniga ravida ja muuta.

„Tunnen rõõmu meie haigla kraniosünostooside meeskonna pädevuse üle, mis võimaldab heade tulemustega ja ohutult sellist rasket haigust ravida,“ tõdes Tallinna Lastehaigla kirurgiakliiniku juhataja Matis Märtson. Ta lisas, et viimastel aastakümnetel on kogunenud arusaamad haiguse patogeneetilistest mehhanismidest ja ka kirurgilise tehnika ning anestesioloogia areng on lubanud sellise haigusega patsiente paremini ja õigeaegsemalt ravida. Seoses sellega on võimalik saavutada ka paremaid tulemusi.

Dr Heleia Nestal-Zibo avaldas koos kaasautoritega ajakirjas Eesti Arst 2011. aastal ülevaateartikli, milles tutvustas kaasaegseid kraniosünostoosi ravivõimalusi ja meetodeid. Aasta hiljem alustati koostöös Oulu Ülikooli lastekirurgia proffesor Willy Serloga kraniosünostoosidega laste kirurgilise ravimisega ka Eestis.

Näo-lõualuukirurg Heleia Nestal Zibo on kraniosünostoosi ehk ühe või mitme koljuõmbluse enneaegse luustumise operatsioone teinud Tallinna Lastehaiglas 2013. aastast. Sel korral kuulusid operatsioonimeeskonda lastehaigla neurokirurg Tarmo Areda, näo- ja lõualuukirurgia resident Olar Tammik ja näo-lõualuu kirurg Heleia Nestal Zibo.

Kolju väärareng on haigus, mida saab ravida

„Paljud vanemad ja laiem avalikkus ei tea, et Tallinna Lastehaiglas on võimalus kolju väärarendit opereerida ja ravida. Liigub ka eksitavat infot: lohutatakse, et juuksed kasvavad peale ja muutunud peakuju ei paista välja. Vähem teatakse, et tegemist on haigusega. Sageli kaotavad vanemad ja patsient õige info saamisel mitu kuud, kuigi kõige parem iga sellisteks operatsioonideks patsiendile on kuus kuud,“ selgitas näo-lõualuu kirurg Heleia Nestal Zibo, kes on opereerinud erinevas vanuses lapsi.

Paljud vanemad ja laiem avalikkus ei tea, et Tallinna Lastehaiglas on võimalus kolju väärarendit opereerida ja ravida.

Dr Heleia Nestal Zibo on aastatel 2009 ̶ 2022 diagnoosinud 155 kolju kasvuprobleemiga patsienti. „Algul ei olnud ravivõimalusi, ei osatud diagnoosida, miks on lapse pea imeliku kujuga, liiga pikk või liiga lühikene. Kõige levinum kraniosünostoos on liiga pikk pea, kus kukal on võlvunud tahapoole. Selle on põhjustanud nn noolõmblus pealael, kus normaalne kolju on kasvanud kompensatoorselt ette- ja tahapoole ning pea kuju muutunud.“

Dr Zibo sõnul jõuavad ravi vajavad lapsed näo-lõualuukirurgini läbi perearsti, neonatoloogi või neuroloogi kaudu. Paljud vanemad on kirurgi ise üles otsinud.

Brasiillannast kirurg Heleia Nestal Zibo on Eestis töötanud ja elanud 17 aastat. Ta on lõpetanud 2000. aastal São Paulo osariigi UNESPi ülikooli arstiteaduskonna hambaarstina, läbinud 2002. aastal Santa Casa de Misericórdia haigla näo- ja lõualuu kirurgia kursuse, asudes seejärel, 2004. aastal Sao Paulo linna Santa Casa de Misericórdia arstiteaduskonna arstiõppesse ning lõpetanud 2011. aastal Tartu ülikooli näo- ja lõualuu kirurgina.

Dr Zibo on täiendanud end kraniofatsiaalses kirurgias Helsingi ja Oulu ülikooli haiglates ning on praegu Tartu ülikooli näo- ja lõualuu kirurgia eriala doktorant. Olles Eestis kraniofatsiaalkirurgia eriala arendaja, leiab dr Zibo, et seni on haigus aladiagnoositud ja praeguste võimaluste juures saaks ravida palju enam lapsi.

Tallinna Lastehaigla uudised