Hüperkaleemia raviks ägeda ja kroonilise neerupuudulikkusega patsientidel kasutataval ravimil Sobisteritil on tarneraskus, mis kestab eeldatavasti 2023. aasta novembri lõpuni.

Kuna varud on lõppenud hulgimüügi tasandil ning lõppemas ka apteekides, võttis valitsus Ravimiameti ettepanekul vastu otsuse kasutada elanikkonna ravimivaru, et leevendada tarneraskuse mõju ravimit Sorbisterit vajavatele patsientidele kuniks uued tarned Eestisse jõuavad.

Valitsuse otsusega tagatakse ravimi kättesaadavus ligikaudu 190 patsiendile, kes seda retseptiravimina vajavad. Ravimi Sorbisterit varu Eesti Varude Keskuse hallatavas riigi ravimivarus suunatakse apteekidesse müüki. Ravim väljastatakse vastavalt Tervisekassa andmetele ravimi Sorbisterit varasemate müügikoguste kohta konkreetsetes apteekides.

Hulgimüüjate prognooside kohaselt jõuavad uued tarned eeldatavasti Eestisse septembri lõpuks.

Kuna ravimil puuduvad Eestis sama toimeainega alternatiivid, on Ravimiamet andnud Eesti Nefroloogide Seltsi taotluse alusel loa kasutada ka Sorbisteritiga sama toimeaine, annuse ja ravimvormiga müügiloata ravimeid. Hulgimüüjate prognooside kohaselt jõuavad uued tarned eeldatavasti Eestisse septembri lõpuks.

Selleks, et iga inimene saaks ennast võimalike ravimite tarneraskuste osas kindlamalt tunda, soovitab Ravimiamet hoida koduses ravimikapis perele määratud retseptiravimite vähemalt ühe kuu varu.

Lisaks peaksid kodus olemas leibkonnale ühes nädalas vajalikud:

  • palavikualandajad ja valuvaigistid,
  • allergiaravimid,
  • seedehäirete ravimid,
  • ravimid külmetuse vastu,
  • esmaabivahendid, sh põletuse leevendamiseks.

Ravimitega seotud küsimustega pöördu lähimasse apteeki. Teavet leiad Ravimiameti kodulehelt SIIN.

Ravimiameti uudised