Augustikuu esimesel nädalal tähistatakse üle maailma rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat ja sel puhul korraldab Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) kolmapäeval, 2. augustil oma Ravi tänava korpuse haljasalal imetamispikniku.

Traditsioonilisele imetamispiknikule on oodatud rasedad ja juba sünnitanud emmed peredega. Meie sünnitusmaja töötajad jagavad uusi teadmisi imetamise ja naise tervise kohta. Kõigil on võimalus vahetada kogemusi ja rõõme, jagada mõtteid ja maitsta suviseid tervislikke suupisteid.

„Emapiima pole võimalik täielikult asendada ühegi tootega. Lisaks lapse immuunsüsteemi toetamisele on imetamisel pikaajaline kaitsev toime lapse südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja ülekaalulisuse vastu ning imetaval emalgi väheneb risk haigestuda rinna- või munasarjavähki, seejuures mida kauem imetada, seda väiksem risk,“ selgitas ITK naistekliiniku sünnitusosakonna imetamise nõustamise juht Marge Põldma.

Emapiima pole võimalik täielikult asendada ühegi tootega.

Vabas õhus ja õhkkonnas toimub ka arutelu selle aasta moto teemal, milleks on „Imetamine töökohal“. Oma seisukohti jagavad personali- ja ämmaemanduse valdkonna esindajad. „Tööle naasvatel emadel on vastavalt Töötervishoiu ja tööohutuse seadusele õigus võtta tööpäeva kestel pause kuni pooleteiseaastase lapse rinnaga toitmiseks iga 3 tunni järel vähemalt 30 minutit, kaksikute puhul vähemalt 1 tund. Vaheajad lapse toitmiseks arvestatakse tööaja hulka,“ ütles Põldma.

Imetamispiknikul toimuvad mängud ja meisterdatakse motivatsioonimullid julgustavate sõnadega imetavatelt emmedelt teistele. Varuks on üllatusi.

ITK imetamise nõustamise kabinettides töötab 10 imetamisnõustajat, kelle poole võib pöörduda saamaks nõuandeid ja praktilist abi. Nõustamine toimub eesti, vene ja inglise keeles. Teenust pakkuvad ämmaemandad ja imetamise nõustajad on saanud spetsiaalse väljaõppe. Oleme sellel teekonnal naistele toeks juba enne imetamise alustamist perekooli loengute abil kuni lapse rinnast võõrutamiseni.

Imetamispiknik toimub Ravi tn 18, tagumisel haljasalal (vihma korral siseruumis) kell 12.00-14.30.

Ene Veiksaar, Ida-Tallinna Keskhaigla kommunikatsioonispetsialist

Ida-Tallinna Keskhaigla korraldab imetamispikniku. Foto: Ida-Tallinna Keskhaigla

Ida-Tallinna Keskhaigla korraldab imetamispikniku. Foto: Ida-Tallinna Keskhaigla