Eesti on täna olukorras, kus meditsiinitöötajate vähesus, terviseteenuste kõrge hind ja vajadus tõhusama ning personaalsema tervishoiuteenuse järgi nõuab tervisetehnoloogiate laiemat rakendamist. Tallinna Tehnikaülikool on sellepärast valinud tervisetehnoloogiad üheks teadus- ja arendustegevuse fookusteemaks ning korraldab täna innovatsioonifestivali, kus see teema on fookuses.

Festivali laiem raam ja sõnum on: inimeste tervise edendamisel ja ravimisel ei ole meil palju finantsilisi ressursse ja seetõttu peavad juurde tulema uued tehnoloogiad, mis aitavad seda teha kestlikult ja säästlikult.

TalTechi tervisetehnoloogiate instituudi direktori Jana Holmari sõnul on Eestis Euroopa Liidu suurim tajutav katmata ravivajadus – selle peamiseks põhjustajaks on pikad ravijärjekorrad eriarstidele. „Kui eriarstiabi järjekorra maksimumpikkuseks on kehtestatud 42 päeva, siis tegelikkuses on ooteaeg keskmiselt 26 protsendil ning piirkonnahaiglates suisa 35 protsendil juhtudest pikem. On palju erialasid, kus ootejärjekord ületab kehtestatud pikkust rohkem kui kahekordselt,“ märkis Holmar.

Eriti kriitiline on olukord tööjõuga ning tervishoiutöötajate põua leevenemist pole ette näha.

Ta lisas, et vananev ühiskond ja kvaliteetese tervishoiuteenuse vajajate kasv süvendavad seda ressursside puudumisest tingitud probleemi veelgi. „Eriti kriitiline on olukord tööjõuga ning tervishoiutöötajate põua leevenemist pole ette näha,“ ütles Holmar.

Nendel põhjustel on TalTech valinud tervisetehnoloogiad üheks teadus- ja arendustegevuse fookusteemaks, mis on olulisel kohal nii ülikooli õppetöös kui ka teadus-, arendus- ja innovatsioonitegevuses. Uurime ja õpetame, kuidas saab kasutada tehnoloogiaid inimese tervise hoidmiseks, parandamiseks ja mõistmiseks.

Lugu jätkub video all …

Millest innovatsioonifestivalil räägitakse

  • Kui Eesti tervishoiu valdkond on orkester, siis oluline küsimus on, millist pilli mängib selles TalTech?

Vastuseid otsivad ja vastuseid pakuvad TalTechi tervisetehnoloogiate instituudi vanemteadur Jana Holmar, mehaanika ja tööstustehnika instituudi professor Tauno Otto, ärikorralduse instituudi kaasprofessor Karin Reinhold, keemia ja biotehnoloogia instituudi professor Indrek Koppel.

Haigusest tervise hoidmiseni ning terviseandmete kasutamata võimalustest räägib perearst ja tervisetehnoloogiate instituudi vanemlektor dr Madis Tiik. Digitaliseerimise mõjust tervishoiusüsteemis teeb ettekande tervisetehnoloogiate instituudi tervishoiu spetsialist ja rahandusministeeriumi riigieelarve osakonna nõunik Tanel Ross.

  • Millised tehnoloogiad tulevad appi sclerosis multiplexi ravimisel ja Parkinsoni tõve diagnoosimisel?

Sellest räägivad Thomas Johann Seebecki elektroonikainstituudi doktorant-nooremteadur Jakob Rostovski ja tarkvarateaduse instituudi doktorant-nooremteadur Elli Valla.

  • Kuidas tervisetehnoloogiad aitavad päästa elusid ja säästa raha?

Ja festivali peaküsimusele – kuidas tervisetehnoloogiad aitavad päästa elusid ja säästa raha – otsivad vastust südamearst, professor dr Margus Viigimaa, sotsiaalministeeriumi asekantsler Heidi Alasepp, tervisekassa arendusjuht Jaarika Järviste, Elsavie tegevjuht ja asutaja Britta-Liisa Ait.

Festivali peaesineja on ettevõtte Synctuition Mindspa asutaja Allan Eesmaa, kes räägib, kuidas saab äpiga luua vaimset heaolu.

Innovatsioonifestival toimub täna, 15. juunil kl 13:00-17:00 TalTechi tudengimajas. Päeva juhib Kristjan Pihl (ERR). Tegemist on eestikeelse ja ainult kohapealse sündmusega, kuid ettekanded salvestatakse ja tehakse kättesaadavaks TalTechi Youtube’i kanalil.

Karin Härmat, Tallinna Tehnikaülikooli turundus- ja kommunikatsioonijuht