Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) verekeskus koostöös Ragnar Klavaniga kutsub Eesti inimesi üles ütlema „Jah“ plasmadoonorlusele, kuna vereplasma on patsientide ravis asendamatu nii ülekandena kui oluliste ravimite allikana.

„Plasmadoonorlusega on võimalik anda rohkem, kui tavalise vereloovutusega, sest ühe plasmaloovutusega saab doonorilt korraga kolm ravidoosi plasmat,“ selgitas verekeskuse juhataja Ave Lellep. „Plasmadoonorid loovutavad vereplasmat spetsiaalse afereesiseadme abil – doonori verest eraldatakse ainult vajalik osa – vereplasma, ülejäänud ehk vererakud tagastatakse protseduuri käigus doonorile,“ rääkis Lellep.  „Plasmadoonoriks saab ainult täisvere doonor, kes talub hästi vereloovutust ning kellel on protseduuriks sobivad veenid. Doonori kehakaal peab olema vähemalt 60 kg, tervis hea ja analüüsid korras. Kindlasti ei tohi tarvitada regulaarselt ravimeid.“

Plasmat on võimalik loovutada iga kahe nädala tagant, sest annetatud vereplasma kogus (720 ml) taastub juba ühe ööpäevaga.

Plasmadoonorlusega on võimalik anda rohkem, kui tavalise vereloovutusega, sest ühe plasmaloovutusega saab doonorilt korraga kolm ravidoosi plasmat.

Ragnar Klavan: „Plasmadoonor on julge ja abivalmis inimene ning just seepärast otsustasin verekeskuse „Palume Su kätt, ütle „Jah“ plasmadoonorlusele“ kampaanias kaasa lüüa.“ Foto: Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Ragnar Klavan: „Plasmadoonor on julge ja abivalmis inimene ning just seepärast otsustasin verekeskuse „Palume Su kätt, ütle „Jah“ plasmadoonorlusele“ kampaanias kaasa lüüa.“ Foto: Põhja-Eesti Regionaalhaigla

„Plasmadoonor on julge ja abivalmis inimene ning just seepärast otsustasin verekeskuse „Palume Su kätt, ütle „Jah“ plasmadoonorlusele“ kampaanias kaasa lüüa,“ ütles äsja Kroonika poolt Eesti seksikaimaks meheks tituleeritud Ragnar Klavan, kes on ühtlasi kampaania eestkõneleja.

Kui soovid hakata plasmadoonoriks, anna sellest julgelt verekeskuse arstile meditsiinilise läbivaatuse käigus teada. Arstiga koos otsustakse sobivus, vajadusel tehakse täiendavad analüüsid. Vereplasmat saab Eestis loovutada ainult Tallinnas, verekeskuse majas aadressil Estonia pst 1. Samuti saab enda soovist märku anda telefonil 617 3009, 617 3033 või e-posti teel: verekeskus@regionaalhaigla.ee.

Lisainfot plasmadoonorlusest leiab verekeskuse kodulehelt: www.verekeskus.ee/doonorile/plasmadoonorlus/

Kampaania „Palume Su kätt, ütle „Jah“ plasmadoonorlusele“ loovidee sündis koostöös reklaamiagentuuriga Tabasco.

Elina Riispapp, Põhja-Eesti Regionaalhaigla kommunikatsioonispetsialist