Terviseamet

Pressiteade

10.02.2023

Eelmise aasta detsembris läbi viidud uuringust selgus, et pooled Eesti lapsevanematest ei tea enda hinnangul piisavalt inimese papilloomiviiruse ehk HPV kohta, küll aga oskab ligi kolmveerand vanematest seostada seda emakakaelavähi tekkega.

Lapsevanemate seas läbi viidud küsitlusest selgus, et 7% vastanutest ei tea HPV-st mitte midagi ja 49% on küll pisut kuulnud, kuid enda hinnangul liiga vähe. Oma teadmisi peab piisavaks vaid iga kolmas küsitletu, kusjuures keskmisest veidi kindlamalt tunnevad end selles teemas naised ja HPV vaktsineerimise sihtgruppi kuuluvate 12-14-aastaste tütarlaste vanemad. „Eestis vaktsineeritakse tütarlapsi koolides HPV vastu, sest see kaitseb neid tulevikus emakakaelavähi eest. Kuna terviseteadlikkus saab sageli alguse kodust, siis on lastevanemate teadlikkuse tõstmine selles teemas väga vajalik,” ütles Terviseameti nakkushaiguste epidemioloogia osakonna peaspetsialist Kerli Reintamm.

Loe HPV kohta lisa siit.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet