Terviseamet

Pressiteade

13.12.2022

Terviseameti poole on viimastel päevadel pöördunud hulk murelikke inimesi, kes märkavad viirushaiguste leviku laienemist, sest lähedased jäävad haigeks. Anname ülevaate nakkushaiguste leviku hetkeseisust ning tuletame meelde põhilised soovitused, kuidas vähendada viirushaigustesse nakatumise tõenäosust.

1. Haiglaravi vajavate COVID-19 patsientide hulk on märkamatult kerkinud 252ni (sümptomaatilisi 83). Samal ajal mitmekordistus grippi haigestunute arv. Kas peaksime muret tundma või oleme lihtsalt jõudnud ägedate hingamisteede viirushaiguste kõrgperioodi?

Gripp ja COVID-19 on mõlemad raske kuluga haigused. Hetkel ei ole meie haigestumine saavutanud hooajalist kõrgpunkti, kuid gripi osakaal on kasvanud väga kiires tempos ja juba on registreeritud ka mitmeid puhanguid lasteasutustes.

Praegu kasvab haigestumine COVID-19sse kiiresti eelkõige koolilaste ja vanemaealiste hulgas. Vanemaealiste haigestumine tähendab aga haiglaravi vajaduse kasvu. Täpseid prognoose on hetkel teha väga raske, sest palju oleneb inimeste enda käitumisest – kas leitakse aega vaktsineerimiseks, haigena püsitakse kodus ja järgitakse hügieenireegleid.

Gripi hooaeg on alanud sellel aastal pisut varem kui eelnevatel aastatel ja seda täheldatakse ka teistes Euroopa riikides. Seega tuleks reisimisel olla ettevaatlik ja järgida soovitusi nakatumise vältimiseks.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet