Terviseamet

Pressiteade

25.11.2022

Malaaria võib kulgeda raskelt. Seetõttu on oluline riskipiirkondadesse sõites kasutada sääserünnet ennetavaid meetmeid ning kemoprofülaktikat. Ennetuseks määratakse reeglina kemoprofülaktika juba enne reisi. Selleks on vajalik õigeaegselt pöörduda reisimeditsiiniga tegeleva tervishoiuteenuse osutaja poole. Oluline on riskipiirkonnas kasutada sääserünnet ennetavaid meetmeid ja kemoprofülaktikast kinni pidada ning kindlasti mitte lõpetada seda omavoliliselt.

Malaaria on troopilistes ja subtroopilistes piirkondades (Aafrika, Lõuna-Ameerika, Kagu-Aasia, India ja Edela-Okeaania) sääskedega leviv nakkushaigus.

Eesti tingimustes on malaaria sisse toodav nakkushaigus, viimased kohalikud haigusjuhud registreeriti Eestis 1952. aastal. Aastas registreeritakse üksikud juhud ning tänavu on Terviseameti andmetel diagnoositud 4 malaaria haigusjuhtu. Nakatumine toimus Aafrikas: Guineas, Burkina Faso, Ghanas ja Ugandas. Kõik haigestunud vajasid hospitaliseerimist. Haigestunutest ei kasutanud keegi haiguse ennetamiseks vajalikku kemoprofülaktikat.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet