Sotsiaalministeerium

Pressiteade

14.11.2022

Täna ja homme, 14. ja 15. novembril toimub Vilniuses Balti terviseministrite ja tervisepoliitika juhtide kohtumine, mis keskendub uute tõhusate ravimite kättesaadavusele.

„Balti riigid on väga sarnases olukorras. Ravimid moodustavad väga suure osa meie tervishoiu eelarvetest ja on ka inimestele päris kallid. Eriti need kõige uuemad, mille osas on samas patsientidel tihti ka väga suured ootused,“ ütles tervise- ja tööminister Peep Peterson. „Ravirahast tuleb ravida kümneid tuhandeid ja nii jääb kulukateks katseteks väga vähe ruumi. Selle pärast on väga vajalik jagada partneritega infot uute ravimite kliinilise kasu kohta ning leida ka viise nende soodsamaks hankimiseks.“

2025. aastast kohalduv uus Euroopa Liidus tervisetehnoloogiate hindamise määrus annab aluse ka ravimite kliinilise hindamise vallas koostöö tegemiseks. Ministri sõnul on just väikeriikidele suureks abiks õigus tugineda ravimite hüvitamisotsuste tegemisel EL tasandil kogutud ja analüüsitud tõenditele. „See kiirendab kindlasti meie juurdepääsu uutele tõhusatele ravimitele. Lisaks näeme suurt potentsiaali Balti riikide tihedamas koostöös ravimite hankimisel,“ ütles minister Peep Peterson.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium