Terviseamet

Pressiteade

16.10.2022

16. oktoobril tähistatakse üle Euroopa südame taaskäivitamise päeva, mille eesmärk on tõsta rahva teadlikkust esmastest elustamisvõtetest. Päeva raames jagatakse praktilisi õpetusi, kuidas elustada inimest äkksurma korral.

16. oktoobril kogunevad Euroopa riikide tervishoiutöötajad ja Punase Risti organisatsioonide liikmed avalikesse kohtadesse, et õpetada kodanikele esmaste elustamisvõtete osutamist. Juba 10 aastat on ka Eesti selles projektis osalenud. Meil kannab projekt nime „Sinu käed päästavad elu“.

Haiglaväliste äkksurmade elustamisstatistika Eestis näitab, et enne kiirabi saabumist tehakse elustamisvõtteid umbkaudu 50% juhtudest, ellu jääb elustatavatest veidi üle 10%. Riikides, kus aga elanikkonna koolitamisele pööratakse süstemaatilist tähelepanu, rakendatakse elustamisvõtteid enne kiirabi saabumist 70% juhtudest ja ellu jääb rohkem kui 20% elustatutest. Kogu maailmas on keskseks probleemiks, miks esmaseid elustamisvõtteid ei rakendata, kõrvalseisjate vähene julgus, oskamatus ja saamatus abivajajat koheselt aidata.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet