Terviseamet

Pressiteade

07.10.2022

6. oktoobril aastal 2008 avati Eestis mürgistusinfoliin 16662. 14 aasta jooksul on Terviseameti koosseisus toimetav mürgistusteabekeskus nõustanud abivajajaid mürgistusõnnetuste puhul ja tegelenud mürgistuste ennetamistööga.

Nende aastate jooksul on keskus vastanud enam kui 30 000 kõnele ja mürgistusinfoliin on muutunud ööpäevaringseks teenuseks. Nõustamise ja ägedas staadiumis olevate mürgistuste ravi kõrval peavad keskuse eksperdid oluliseks ka mürgistuste ennetamist, mis on osa mürgistusteabekeskuse tööst. Tugev ennetustöö on tõstnud rahva teadlikkust mürgistusohtudest, mis on läbi teadlikkuse kasvu omakorda muutnud teenuse kättesaadavamaks.

Infoliinil 16662 või haiglates registreeritud mürgistuste statistikat saab jälgida mürgistusteabekeskuse kodulehel asuvast mürgistusjuhtumite andmeaidast.

Peamiseks mürgistusõnnetuste põhjustajaks Eestis on kemikaalid, kuid sagedased on ka ravimimürgistused. Kuni 3-aastaste lastega juhtunud mürgistuste arv näitab selgeid vähenemise märke, moodustades praegu 35% kõikidest nõustamistest. Kõnede kogumahust umbes 75% tuleb kodanikelt ning 25% tervishoiutöötajatelt.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet