Sotsiaalministeerium

Pressiteade

06.04.2022

Sotsiaalministeerium ja Eesti Perearstide Selts asuvad koostama esmatasandi tervishoiu arengukava. Arengukavas lepitakse kokku Eesti esmatasandi tervishoiu arengusuunad ja -vajadused vähemalt aastani 2030.

„Terviseprobleemide tekkimist ennetades ja neid võimalikult varakult lahendades hoiame ära probleemide süvenemise ja vähendame tõsisemate tervishädadega pöördumisi hilisemas faasis, kui ravi on juba oluliselt keerulisem ja kallim. Just seetõttu panustame tervishoiu esmatasandisse, mis on inimesele kõige lähemal ja reeglina esimene kontakt tervishoiusüsteemis. Jätkame esmatasandi tugevdamist nii teenuste arendamise, sotsiaal- ja tervishoiuteenuste parema integreerimise kui ka täiendava tervishoiutööjõu ja raha suunamisega,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Arengukava koostamine võimaldab vaadata üle, kuidas erinevad esmatasandi osapooled – perearstid ja -õed, teised tervishoiu spetsialistid, sotsiaaltöötajad ja apteekrid patsiendi tervise heaks ühiselt tegutsevad ning teha uusi kokkuleppeid veelgi patsiendikesksemaks koostööks.“

Arengukava koostamist hakkavad eest vedama Sotsiaalministeerium ja Eesti Perearstide Selts. Lisaks kaasatakse arengukava koostamisse patsientide, õdede, ämmaemandate, füsioterapeutide, eriarstide ning teiste tervishoiu erialaseltside, kõrgkoolide, apteegisektori, kogukondade ja riigiasutuste esindajad.

„Tervishoiu esmatasand ei ole eraldiseisev ülejäänud tervishoiusüsteemist, see on ülejäänud tervishoiusüsteemi vundamendiks. Mida tugevam on vundament, seda paremini toimib ka ülejäänud osa tervishoiust,“ ütles Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige professor Ruth Kalda. „Esmatasandi arengukava annab väga olulise sisendi ka ülejäänud tervishoiu toimimisele, sh haiglavõrgu arengukava eesmärkide realiseerumiseks. Kutsume kõiki partnereid aktiivselt kaasa lööma – vaid nii saame luua kõikide osapoolte koostööle baseeruva ja toimiva esmatasandi arengukava.“

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium