Kas teadsid, et igal neljandal üle 40-aastasel mehel* esineb põiepidamatust ehk inkontinentsi? Küsitlustest on selgunud, et meeste teadlikkus pidamatusest on madal ning kõige sagedamini kasutavad mehed kerge uriinilekkega toimetulekuks WC-paberit, mis pole aga sageli piisav ning on  ebahügieeniline.

Sageli arvatakse, et uriinipidamatus on eakaid puudutav teema, kuid tegelikult kogevad seda ka nooremad mehed. Kuigi põhjuseid selle tekkeks on erinevaid, võib ka elustiil põiele negatiivset mõju avaldada – näiteks ülekaal, suitsetamine, liigne kofeiini tarbimine ja eesnäärmeprobleemid.

Uriinipidamatus on ebamugavust ja piinlikkust tekitav ning seetõttu kiputakse seda varjama ega otsita lahendusi. Kuid asjata – sageli on võimalik pidamatuse süvenemist ära hoida ja rääkides sellest oma arstile, võib leida sobiva ravi. Oluline on julgeda küsida arstilt pidamatust puudutavaid küsimusi, et mõista kuidas põiepidamatusega võimalikult hästi toime tulla.

Mis seda põhjustab?

Pidamatusel võib olla mitmeid põhjuseid, kuid levinumaks on eesnäärme suurenemine. Pidamatust võib tingida kakuseteede infektsioon ehk põiepõletik. Rääkige kindlasti oma arstile kui põis sunnib teid öösiti korduvalt tualetti kiirustama, esineb sage urineerimisvajadus, raskused uriini väljutamise alustamisel, põie mittetäielik tühjenemine, veri uriinis ja järeltilkumine vahetult pärast tualeti külastamist.

Pidamatuse leevendamiseks on erinevaid võimalusi. Teatud olukordades aitab toitumisharjumuste muutmine tervisliku kehakaalu saavutamiseks. Samuti võib kasu olla regulaarsest füüsilisest koormusest, mis tagab üldiselt parema suutlikkuse oma lihaseid kontrollida. Ka meestele on välja töötatud vaagnapõhjalihaste ehk Kegeli harjutused, mis aitavad inkontinentsi ennetada või seda leevendada.

Sageli hakkavad mehed uriinilekkeid kogenuna piirama joodava vee kogust. Organismile on piisav vedelikutarbimine siiski ülioluline, kuid teele, kohvile ja alkoholile, mis pigem ergutavad uriini eritumist põide, võiks eelistada vett.

Uriinipidmatuse pesukaitsmed?

Kui uriinipidamatus häirib igapäevaseid tegemisi, vajab mees spetsiaalset pesukaitset, et tunda end kindlalt ja jätkata aktiivse elustiiliga. Spetsiaalselt meestele loodud TENA Men tootesarjas on erineva imavusega pesukaitsmed ja imav aluspesu.

Need on valmistatud õhku läbilaskvast materjalist, imavad lekkinud vedeliku kiiresti ja hoiavad nahapinna kuivana. Spetsiaalne imav sisu lukustab ebameeldiva lõhna. Diskreetsed, spetsiaalselt meestele disainitud pesukaitsmed kinnituvad liimiribaga aluspesu külge ja püsivad kindlalt paigal.

TENA Men tootesarja kõige õhem pesukaitse on musta värvi, et see jääks aluspesus täiesti märkamatuks. Raske pidamatuse puhuks on meestele loodud tumesinised, tavalise aluspesu sarnased imavad aluspüksid.

Loe lisaks uriinipidamatuse kohta ja telli tasuta näidis www.tena.ee