Sotsiaalministeerium

Pressiteade

06.01.2022

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab omikroni tüve leviku valguses COVID-19 läbipõdenutele võimaldada tõhustusdoosi tegemist viis kuud pärast viimast vaktsiinidoosi või läbipõdemist.

„Kui inimene on COVID-19 haigust põdenud, siis COVID-19 haigusesse taas nakatumine on võimalik, kuid Eesti andmed näitavad siiski, et COVID-19 haigust põdenute risk uuesti nakatumise korral haiglasse sattuda on võrreldes vaktsineerimata inimestega väiksem. Kuigi andmeid on veel vähe, siis esmased andmed näitavad, et omikroni variandi vastu ei anna COVID-19 haiguse põdemine nii efektiivset kaitset kui delta variandi puhul,“ selgitas riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige dr Marje Oona.

Vaktsineerijad võivad juba COVID-19 haigust läbipõdenutele tõhustusdoose teha. Läbipõdenutele tõhustusdoosiks aja broneerimise võimaluse arendustööd digiregistratuuris valmivad selle nädala neljapäeval. Seni on võimalik läbipõdenutel teha tõhustusdoose etteregistreerimiseta vaktsineerimispunktides, perearsti juures või võttes muul moel ühendust otse vaktsineerimiskohaga. COVID-19 haigust läbipõdenute soovitusliku tõhustusdoosi aja väljaselgitamisel saab abi koroonakaitse kalkulaatorilt, mis on leitav vaktsineeri.ee lehelt.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad allergoloog-immunoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, kaitsta riskirühmi, kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, vähendada koroonaviiruse levikut Eestis ning hoida sellega COVID-19 haiguse kolmas laine võimalikult madalal, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning hoida Eesti ühiskond võimalikult avatud. Infot vaktsineerimise võimaluste kohta saab veebilehelt www.vaktsineeri.ee

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium