Eesti Õdede Liit

Pressiteade

28.10.21

Eesti õdede liit saatis peaministrile, rahandusministrile ning tervise- ja tööministrile kirja, milles palus teha konkreetsed õdede puuduse leevendamisele suunatud otsused ning anda konkreetsete otsustega lootust tervishoiu tulevikule.

„Eesti tervishoius on haiglahooneid, voodeid ja hingamisaparaate, kuid pole piisavalt õdesid, et hingamisaparaat töötaks ja patsiendid saaksid ravi. Õdede puudus ei leevene iseenesest, samuti mitte üleöö. Tervishoius töötades näeme vajadust strateegilise kriisijuhtimise järele ja selleks on tarvis valitsuse liikmete otsustavust. Panime kirja viis konkreetset sammu, millest igaüks viib meid lähemale tervishoiule, kus patsiendid päriselt abi saavad,“ ütles Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Saadetud kirjas andis õdede liit ministritele ülevaate tervishoiu igapäevast, kus õdede nappusest ja ülekoormatusest on saanud reegel ning tervishoidu suunatud raha ei jõua töötegijateni. Eesti Õdede Liit avaldab muret, et kunagi varem ei ole nii palju õdesid mõelnud tervishoiust lahkumisest kui praegu. Õed toovad oma lahkumismõtete juures pika ülekoormuse kõrval enim välja pikaajaliste lahenduste puudumisest tekkinud lootusetuse.

„Töötasu tõstmine ja koormusnormide kehtestamine on esimesed sammud, mis tuleks kiiresti astuda. Õdede õppekohtade arvu tuleb samuti kohe suurendada, sest suuremate lendudega alustamata ei jõua me kunagi suurema hulga õdedeni,“ võttis Eesti Õdede Liidu juht Anneli Kannus ootused kokku.

Peaminister Kaja Kallas andis õdede päeval tehtud pöördumises https://www.facebook.com/kallaskaja/videos/497854458083754 lubaduse, et valitsus võtab ette õdede puuduse lahendamise – selle täitmist õed nüüd ootavadki. Eesti õdede liidu presidendi Anneli Kannuse sõnul näitaks konkreetsete sammude astumine õdedele, et riigijuhtidele läheb päriselt korda inimeste võimalus abi saada. Samuti annaksid need otsused tema sõnul õdedele jõudu raskes olukorras edasi pingutada.

Enne COVID-pandeemiat valitsenud õdede puuduses vastutas õde keskmiselt 12-14 patsiendi eest. Praeguse töökoormuse juures vastutab õde vahetuse jooksul juba kuni 20 abivajaja eest. Teadusuuringute kohaselt on ravi kvaliteet kõrgem, kui iga kuue patsiendi kohta töötab üks õde. Tööks vajalik õe kutse omandatakse kõrgkoolis kolme ja poole aastaga.

Eesti Õdede Liit seisab suurima tervishoiutöötajate kutse- ja ametiühinguna oma liikmete, õdede, eriõdede ja hooldustöötajate õiguste eest. Liit on seadnud oma eesmärgiks elanikkonna tervise, õenduse arengu ning inimeste terviseteadlikkuse edendamise. Eesti Õdede Liit osaleb Rahvusvahelise Õdede Nõukogu ja Euroopa Õdede Nõukogu tegevuses.

Eesti Õdede Liit