Sotsiaalministeerium

Pressiteade

12.10.2021

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik osaleb täna, 12. oktoobril toimuval Euroopa Liidu terviseministrite mitteametlikul videokohtumisel, kus on peateemadena kõne all tervisesüsteemide vastupanuvõime tõstmine, COVID-19 vastane vaktsineerimine ning ravimite kättesaadavusega seotud küsimused.

„COVID-19 pandeemia tõttu seisavad liikmesriigid silmitsi ühiste probleemide ja väljakutsetega tervishoiusüsteemide jätkusuutlikkuse, vastupidavuse ja tõhususe tagamisel,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Tervishoiukriisideks valmisoleku tugevdamise ühe meetmena toetab Eesti Euroopa Komisjoni juurde uue valmisoleku ja reageerimisüksuse loomist, mis koondaks Euroopa tasandil ekspertiisi nii ohuhinnanguteks kui meditsiiniliste vastumeetmete väljatöötamiseks.“

Terviseministrite kohtumisel on kavas vahetada kogemusi vaktsineerimise vajalikkuses kõhklemise vähendamiseks, samuti on arutelul COVID-19 vaktsiini lisa- ja tõhustusdooside pakkumisega seotud lähenemiste ühtlustamine.

„Kuigi Euroopa Liidus on täiskasvanud elanikkonnast täielikult vaktsineeritud enam kui 73 protsenti, on nii vaktsineerimisega hõlmatuses kui inimeste valmisolekus vaktsineerida liikmesriikide vahel suured erinevused,“ ütles minister Tanel Kiik. „Eesti jaoks on vaktsineerimine jätkuvalt kõige olulisem meede tervisekriisi ületamiseks. Oluline on, et vaktsineerimine oleks jätkuvalt inimestele võimalikult lihtsasti, kodulähedaselt ja ilma eelneva registreerimiseta kättesaadav ka väljaspool tööaega ja nädalavahetustel. Samuti jätkame juba käivitatud tegevustega inimeste nõustamiseks ja nende kõhkluste vähendamiseks.“

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) hinnangul on kõik Euroopa Liidus kasutusel olevad vaktsiinid väga tõhusad COVID-19 põhjustatud haiglaravi vajaduse, raske haigestumise ja surmade ennetamisel. Seega puudub ECDC hinnangul praegu vajadus täielikult vaktsineeritud inimeste revaktsineerimiseks ning lisa- või tõhustusdooside manustamist tuleks kaaluda nõrgema immuunsusega inimestele ja ennetava abinõuna vanemaealistele, sh eriti näiteks hooldekodude elanikele.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium