Terviseamet

Pressiteade

14.07.2021

Terviseamet alustab koostöös Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametiga desinfektsioonipunktide kontrollimist. Kontrollitakse desinfitseerimisvahendi olemasolu, koostist ja märgistust.

„Desinfektsioonipunktide kontrollimise eesmärk on tõkestada COVID-19 kolmanda laine tekkimist ja vähendada viiruse levikut,“ selgitas Terviseameti peadirektor Üllar Lanno. „COVID-19 levib peamiselt piisknakkusega inimeselt inimesele rääkimisel, köhimisel ja aevastamisel. Parim viis viiruse leviku tõkestamiseks on hea kätehügieeni järgimine, distantsi hoidmine, maski kandmine rahvarohketes siseruumides ning mustade kätega silmade, nina ja suu katsumise vältimine,“ sõnas ta.

Lanno sõnul on epidemioloogilises vaates oluline võtta kasutusele kõik ennetavad meetmed, et saaksime hoida ühiskonna avatuna. „Meie jaoks on oluline, et kaubanduskeskustes oleks olemas selleks vajalikud ja nõuetele vastavad vahendid,“ selgitas ta.

Juulis esitas Terviseamet TTJAle ametiabipalve desinfektsioonipunktide kontrollimiseks. Vabariigi Valitsuse korraldusest tuleneb kohustus tagada müügisaalides, toitlustusettevõtetes ja kaubanduskeskustes, desinfitseerimisvahendid. Need peavad olemas olema vähemalt ruumi sisenemisel ja väljumisel. Vahendit võib välja panna originaalpakendis või taastäidetava desinfektsioonivahendi dosaatoriga või seadmega.

Selleks, et kasutaja saaks teha teadlikke valikuid desinfektsioonipunktis välja pandud toote kasutamiseks (nt allergeenide vältimiseks), peab tarbijale olema esitatud teave desinfektsioonipunktis kasutatava desinfitseerimisvahendi kohta. TTJA kontrollib desinfitseerimisvahendite olemasolu ja nõuetekohasust enam kui sajal objektil, kus on kokkupuude suure hulga inimestega.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet