Terviseamet

Pressiteade

14.07.2021

Haigestumuse intensiivsus tõusis üle-eestiliselt ECDC riskimaatriksi alusel keskmiseks. Haigestumine on hakanud taas kasvama, juuli lõpus võib näha üle 100 nakatunuga päevi. R on selgelt kasvutrendis, see on seotud delta tüve osakaalu suurenemisega.

27. nädala jooksul lisandus 301 haigusjuhtu. Võrreldes eelmise nädalaga suurenes uute juhtude arv 32,6% võrra ning kasvas nakatamiskordaja R, mis on üle-eestiliselt 1,1-1,3 (eelmisel nädalal oli R 1-1,2). „Delta tüvi on domineeriv ning haigestumise kasvu saame seostada delta tüvega,“ ütles Terviseameti peadirektor Üllar Lanno.

Lanno rääkis, et delta tüvega seotud juhtumeid on registreeritud kõikides maakondades peale Hiiumaa. Delta tüve laialdast siseriiklikku levikut ei ole veel täheldatud, kuid tüvele viitavate proovide osakaal kõikidest positiivsetest tulemustest kasvanud 80%-ni. „Juuli lõpus võib juba näha üle 100 haigestunuga päevi,“ lisas ta.

27. nädalal täheldati haigestumuse langust vaid Saaremaal (24% võrra) ning haigestumus püsis stabiilsena Lääne-Virumaal, Hiiumaal ja Raplamaal. Muudes maakondades oli haigestumus kasvutrendis.

Vähenesid nakatumised perekonna ringis, välismaal ning teadmata nakatumiskohaga juhtumid. Suurenes nakatumiste osakaal töökohas ja tutvusringkonnas.

Sümptomaatilised haigusjuhud moodustasid 90,2% ja ilma sümptomiteta 9,8% haigestunute üldarvust. Lanno sõnul tunneb haigestumise üldiselt ära kehva enesetunde ja peavalu järgi. Nakatunud on praegu peamiselt nooremad, vaktsineerimata inimesed.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet