Inimeste levinumad terviseprobleemid on seotud justnimelt toitumisega ja kõike seda, mis meie toitumises, selle seedimises ja toitainete kättesaamises täna on valesti, ühendab üks ühine nimetaja – seedesüsteem.

Tarbides mitmekesist toitu aitab inimene oma ainevahetusel võimalikult hästi talitleda. Mida edukamalt talitleb ainevahetus seda parem on  tervis, seda väiksem on infektsioonide/haiguste risk. Ainevahetuse parimaks talitluseks on aga vaja panustada ka seedetrakti mikrofloora mitmekesisuse tektitamisse. Eriti vajalik on  meile kasulike bifidobakterite ja laktobatsillide elulemise ja tegevuse turgutamine jämesooles. Tuleb hoolitseda, et toiduga saaksime piisavalt ka kiudaineid (prebiootikume).

Mis need kiudained on?  Kiudained on enamasti taimsed süsivesikulised ained, mida inimkeha seedeensüümid ei lõhusta, kuid mis lõhustatakse (mõningaid osaliselt) seedetrakti mikroobide poolt. Need on lihtsalt öeldes nende jaoks väärt toit! Inimorganismi jaoks on peamisteks kiudaineteks inuliin, tselluloos, hemitselluloos, mis sobivad väga hästi  jämesoole bifidobakterite ja laktobatsillide tarbeks.

On teada, et eluea suurenedes (kindlasti peale keskiga) hakkab bifidobakterite arv jämesooles oluliselt langema, mis mõjutab inimese ainevahetuse parima talitluse võimekust. Seetõttu on kiudainete saamine üks mõistlik tegu mikrofloora tasakaalustamiseks ja kaitseks patogeenide eest. Kuna prebiootikumid (kiudained) ei ole elusorganismid, siis on nende lisamine toiduainetesse ka tehniliselt väga lihtne.

Kiudained on vajalikud täiskõhutunde tekkimiseks ja hoidmiseks, jämesoole mikrofloora normaalseks toimimiseks ja seeläbi seedesüsteemi korrashoidmiseks.

Toiteliste kiudainete parimate tipus troonivate hulgas on kahtlemata inuliin.

Maapirn on üks parimaid inuliini allikaid. Inuliin on kiudaine tüüp, mis toetab seedesüsteemi, veresoonkonda ja parandab üleüldist tervist, kuna kiudained aitavad alandada kolesteroolitaset ja vähendada diabeediriski. Inuliin kuulub ka probiootikumide hulka. Tänu prebiootilistele omadustele suurendab inuliin mineraalainete (eriti Ca ja Mg) omastamist ja seetõttu ka luude tervist.

Tänu inuliinisisaldusele vähendab maapirn magusaisu, parandab seedimist ja ainevahetust, ei tõsta veresuhkrut. Võib kasutada paastuajal organismi puhastava toiduna. Uuringutes on kindlaks tehtud, et maapirnijahu/inuliini tarvitamine alandab GI-d, mistõttu vere glükoositase tõuseb aeglasemalt ning seetõttu püsib ka täiskõhutunne kauem.

Kiirete süsivesikute liigne tarbimine toob kaasa veresuhkru taseme kiire tõusu, sellele vastuseks paisatakse verre rohkesti insuliini, mis viib glükoosi verest rakkudesse ja veresuhkru tase langeb. Paljud inimesed on selle languse suhtes tundlikud. Kuna glükoos on esmane kütus ajule, siis on ka reaktiivse glükeemia sümptomid seotud peamiselt ajutegevusega: peavalud, ärevus, ärrituvus, vaimne segadus, agressiivsus, depressioon, laste käitumishäired ja vahel isegi krambid. Samuti saab inuliini kasutada rasva aseainena, tema madala kalorsuse ja võime tõttu jäljendada traditsioonilist rasva. Seetõttu on seda võimalik kasutada toitumises, et vältida rasvumist ja teisi meditsiinilisi probleeme.

Mikrobioloogilised uuringud on näidanud, et tarbitud inuliin on soodne toiduallikas meie seedekulglas leiduvatele kasulikele bakteritele, eriti just bifidobakteritele. Inuliini regulaarne söömine suurendab seedekulglas kasulike bakterite hulka ja muudab ka seedekulglas elutseva bakterkoosluse vahekorda meile soodsas suunas.

Kõige lihtsam ja mõistlikum variant on tarbida maapirnijahu. See sisaldab kõrges, inimorganismi jaoks toimivas koguses inuliini ja seda jahu saab erinevatele toodetele lisada. Üks soovitus oleks maapirni jahu kasutada koos maitsestamata jogurti või keefiriga. Jogurt ja keefir annaksid vajalikud piimhappebakterid ja väga häid valke  ning maapirni­jahus sisalduv inuliin aitaks kasulikel bakteritel soolestikus edukamalt kasvada ja inimorganismi parema tervise hüvanguks tegutseda.

Mahe maapirnijahu on tervislik lisand sinu toidule. Tänu teaduslikult väljatöötatud tootmisprotsessile on maapirnijahul säilinud kõik maapirni head omadused. Kasvatatud ja toodetud Eestis.

Maheda maapirnijahu kasulikud omadused

  • Toetab kaalulangetamist
    • vähendab magusaisu
    • elavdab ainevahetust
    • normaliseerib söögiisu
  • Sisaldab vajalike mineraalaineid ja mikroelemente
  • kaltsiumi, rauda, kaaliumi, kroomi, magneesiumi ja fosforit • Sobib diabeetikutele
  • madala glükeemilise indeksiga (ei tõsta oluliselt veresuhkrut)
  • On hea kiudainete allikas
    • sisaldab dieet kiudainet inuliin
    • toetab seedesüsteemi
    • toetab veresoonkonda
    • parandab üleüldist tervist
    • aitab alandada kolesteroolitaset
    • vähendab diabeediriski
  • On prebiootilise* toimega
  • kasulik inimese soolestiku mikrobioomile
    Tutvu lisaks www.maapirn.ee

Kasutatud allikad: Mihkel Zilmer- meditsiinibiokeemik, arstiteadlane, teaduse populariseerija.
Urmas Kokasaar