Parkinsoni tõve korral tekib ajus anatoomiliste ja biokeemiliste muutuste tõttu dopamiini vaegus. Sellel ainel on palju funktsioone, mida seostatakse eelkõige motoorika, motivatsiooni ja naudingute kujunemise aga ka une, tähelepanu, töömälu ning õppimisvõimega.

Parkinsoni tõbi on hilise keskea ja vanema eluea haigus. Esimesed nähud ilmnevad enamasti vanuses 50-80 eluaastat. Eestis on hinnanguliselt 2500 haigestunut.

Ühtegi Parkinsoni haigusele spetsiifilist uuringumeetodit tänapäeval ei teata. Diagnoos põhineb vaid kliinilistel tunnustel ning nende väljendusastmes.
Enamusel seda tõbe põdevatel patsientidel süveneb haigus aeglaselt või püsib muutumatuna mitmeid aastaid. Kui haiguse sümptomid on kord tekkinud, siis iseeneslikult nad enam ei taandu. Nende süvenemise kiirus võib olla aga väga erinev ning inimene ei pruugi elurütmis tekkinud muutusi ise märgatagi.
Kroonilise kesknärvisüsteemi haigusena on Parkinsoni tõve põhilisteks vaevusteks käte ja jalgade värin ning liigutuste muutumine aeglaseks, kangeks ja kohmakaks – kogu igapäevaelu aeglustub. Värin avaldub enamasti rahulikus olekus. Tegutsemise ajal see väheneb. Lihasjäikus on vähemmärgatav, kuid liigutuste aeglustumine ja sellega kaasnev miimikavaegus häirivad inimest kõige rohkem.

Liigutuste alustamine muutub järjest vaevalisemaks, kõnnak muutub tippivaks, kaasliigutused vähenevad. Kõne võib muutuda monotoonseks ja aeglaseks ning mõnikord raskesti arusaadavaks. Sageli lsanduvad ka tasakaaluhäired ja mitmed muud kaebused.

Parkinsoni tõve esmased sümptomid võivad olla erinevad ja kõik haigustunnused ei pruugi ühel haigel üldse välja kujunedagi. Seetõttu ei diagnoosita kunagi vaid ühe sümptomi alusel, vaid arvestatakse terve haigushähtude kogumiga.

Kaasaegse medikamentoosse või kirurgilise raviga saab kõiki peamisi sümptomeid leevendada, kuid Parkinsoni tõbi jääb siiski väljaravimatuks haiguseks. Tänapäeval pole see reeglina eluea pikkust lühendav ja aja jooksul õpib inimene tekkinud häirega elama ning seda taluma. Ravi kaasabil on ta võimeline säilitama aktiivse elu väga pika aja jooksul.