Autor: Gerly Kedelauk, meditsiinilabor SYNLAB

Taimne toitumine, kui see on hästi läbi mõeldud ja mitmekülgne, tagab kõigi oluliste ainete piisava saamise. Mõned tervisenäitajaid on taimetoitlastel keskmisest paremad, samas on ka vereanalüüse, millele tuleks erilist tähelepanu pöörata.
Meditsiinilabori laboriarst dr Anneli Raave-Sepp toob välja: „Üks väga oluline verenäitaja, mida taimetoitlastele soovitan, on vitamiin B12 aktiivne vorm. Kui võrrelda B12 ja B12 aktiivse vormi analüüsi, annab viimane B12 defitsiidi olemasolust teada juba varases staadiumis ning on madala taseme puhul hea sisend tarbimaks B12-ga rikastatud toite või toidulisandeid.“
Kui B12-vitamiini puhul on taimetoitlastel pigem madalad väärtused, siis kolesterooli näitajad on neil keskmiselt paremad.
„Lisaks oleks oluline tähelepanu pöörata raua tasemele, seda eriti just naisterahvastel. Raua omastamist soodustavad toidu termiline töötlemine ja C-vitamiini tarbimine, aga takistavad kaltsiumirikka toidu/preparaatide samaaegne tarbimine, rohke kohvi, tee ja karastusjookide joomine.“

Arsti hinnangul võiks taimetoitlased kontrollida all toodud 15 näitajat:

 • Hemogramm annab hinnangu vere hapniku ja vedeliku tasakaalule, immuunsüsteemi tugevusele;
 • Glükoos näitab, kas toiduga saadakse piisavalt süsivesikuid ja kõrged väärtused viitavad suhkruhaigusele või selle kujunemise riskile;
 • Glükohemoglobiin (HbA1c) näitab glükoosi keskmist taset veres eelneva 2 kuni 3 kuu jooksul ja võimaldab koos glükoosi analüüsiga täpsustada süsivesikute ainevahetuse häirete olemasolu;
 • Valgu madal tase viitab ebapiisavale valgu tarbimisele, mistõttu häiruvad kudede ja rakkude uuenemise protsessid, hormoonide, antikehade ja ensüümide tootmine;
 • Albumiin transpordib veres kaltsiumi jt mineraalaineid, hormoone, ravimeid jne;
 • Kreatiniini madalad väärtused võivad olla tingitud nälgimisest, viidata lihasmassi vähenemisele; analüüsi abil saab hinnata ka neerude tööd;
 • Uurea analüüsi madalad väärtused viitavad valguvaesele toidule või maksakahjustusele, kõrged väärtused neerutalituse häirele, organismi ülekoormusele või ebapiisavale treeningutest taastumisele;
 • Kolesterool, LDL-kolesterool (LDL), HDL-kolesterool (HDL) on 3 analüüsi, mis aitavad hinnata südame- ja veresoonkonna haiguste tekke riski, mis võib kõrge olla ka pärilikkuse tõttu. Piisav kolesterooli tase vajalik suguhormoonide, sapphapete ja vitamiin D sünteesiks;
 • Triglütseriidide tase võimaldab näiteks hinnata ka termoregulatsiooni efektiivsust ning selgitada taimetoitlasi sagedasti kimbutava liigse külmatunde põhjuseid;
 • Ferritiin on rauavarude analüüs, mis aitab mitmesuguste mittespetsiifiliste kaebuste (väsimus, üldine nõrkustunne, isupuudus, haprad juuksed ja küüned jne) põhjuste väljaselgitamisel;
 • Folaat on B grupi vitamiin, mille defitsiiti soodustab toidu liigne kuumtöötlemine. Madalad väärtused viitavad aneemiale ning piisav tase on vajalik neuroloogiliste ja mäluhäirete ning depressiooni ennetamiseks;
 • B12 aktiivne vorm – B12 on ainuke vitamiin, mida looduslikul kujul taimedest ei saa ja selle kesknärvisüsteemi jaoks olulise vitamiini puudus võib olla mitmesuguste neuroloogiliste ja mäluhäirete ning depressiooni põhjuseks;
 • Vitamiin D (25-OH) tase mõjutab immuunsüsteemi, lihasjõudlust ja sooritusvõimet, defitsiit võib olla üheks kevad- ja sügisväsimuse tekke põhjustajaks. Madalat taset seostatakse ka mitmete haiguste, nt südame-veresoonkonnahaiguste, kõrgvererõhutõve, diabeedi jt tekke kõrgenenud riskiga. Analüüsi tulemus annab sisendi kui palju peaks preparaati lisaks tarbima .

Dr Raave-Sepp: „Neid analüüse soovitaksin teha aastas korra, et hinnata oma toitumise mõju tervisele, ennetada erinevaid terviseriske või neid varajases staadiumis avastada.“ Taimetoitlase paketti koondatud analüüse saab tellida meditsiinilabori SYNLAB patsiendiportaalis MINU.SYNLAB.EE. Veenivereproovi alusel teostatava paketi analüüside tulemused saabuvad kuni 3 tööpäeva jooksul samasse patsiendiportaali, kus on iga analüüsi kohta üldised kirjeldused laboriarstide poolt.