Iga naine peaks olenemata vanusest korra aastas käima naistearsti juures kontrollis. Seda tuleks teha isegi siis, kui mingeid muresid justkui polegi.

Arst kontrollib emaka ja munasarjade seisundit ning nõnda saab varakult avastada kasvajaid, mis võivad kulgeda vaevusteta. Kindlasti mine kontrolli siis, kui sulle tuli kutse emakakaelavähi perioodilisele sõeluuringule.

Iga paari aasta tagant võiks günekoloogil lasta teha PAP-testi, mille abil saab õigeaegselt jälile emakaela vähieelsele seisundile.

Naistearstiga tasuks läbi arutada kasutatavad rasestumisvastased vahendid, sest sõltuvalt sinu east ja elustiilist võib arst soovitada erinevaid vahendeid.

Võimalikult kiiresti pöördu naistearstile, kui kahtlustad rasedust. Maini seda juba arsti vastuvõtule registreerides, sest siis leitakse sulle lähim vaba arstiaeg. Kui naistearst on raseduse kinnitanud, hakkad edaspidi igakuiselt käima visiidil ämmaemanda juures, kes jälgib raseduse kulgemist.

Naistearsti juurde tuleb kindlasti minna siis, kui muutub sinu menstruaaltsükkel, kui sind piinavad alakõhuvalud, kui voolus on muutunud rohkeks ja lõhnab ebameeldivalt, kui vahekord on valulik või tekivad urineerimishäired. Kui oled pikka aega üritanud tulutult rasedaks jääda, tuleb samuti lasta ennast naistearstil uurida. Naistearst aitab sind ka üleminekuea vaevustega toime tulla.