Lapseootus on suur ja imeline muutus, mis hõlmab kogu sinu elu. Kõige tüüpilisemalt viitab rasedusele ärajäänud menstruatsioon ja kaks triipu rasedustestil. Kui kahtlustad, et oled jäänud rasedaks, tuleb võimalikult kiiresti minna naistearsti vastuvõtule.

Viita oma kahtlustele juba arstile registreerides, sest siis leitakse sulle kõige lähem vaba arstiaeg.

Esimesel visiidil teeb günekoloog raseduse kindlaks. Tõenäoliselt kuuled sa oma tulevase lapse südamelööke ning näed teda täpikesena ka ultraheliaparaadi ekraanil. Arst teeb sulle rasedakaardi, kuhu märgitakse kõikide raseduse kestel tehtud uuringute tulemused jm tähelepanekud. See tuleb kaasa võtta igale rasedusaegsele visiidile ja ka sünnitama minnes.

Esimesel visiidil tehakse ka esmased terviseuuringud ja arst annab sulle nõu, mida edaspidises elustiilis tähele panna. Küllap on arstile palju küsimusi ning need oleks tark lausa üles märkida, et suure ähmiga midagi olulist küsida ei unusta.

Kui rasedusega on kõik hästi, jälgib edaspidi rasedust ämmaemand, kelle juures hakkad igakuiselt visiidil käima. Rasedate jälgimine toimub vastavalt väljatöötatud juhenditele ning sul on õigus hulgale tasuta visiitidele ja uuringutele nii ämmaemanda kui ka arsti juures. Kui kuulud riskirasedate rühma, jälgib rasedust arst.

Tasub teada, et rasedad saavad ka tasuta osaleda ka sünnituseks ettevalmistavatel perekooli kursustel ning osa võtta rasedate võimlemisest, kus õpetatakse sünnitusaegset hingamist ja lõdvestavaid harjutusi. Nendele kursustele võiks kaasa kutsuda ka tulevase lapse isa. Ka igakuistel ämmaemanda või arstivisiitidel võite käia koos tulevas lapse isaga – ükski arst ega ämmaemand ei pane seda pahaks.

Kindlasti käi lapseootuse ajal ka hambaarsti juures, sest rasedatele on Eestis hambaravi tasuta.