Rahvusvahelise diabeedipäevaga seoses korraldab Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts (EAÜS) 12. novembril üle-Eestilise ürituse Diabeedipäev 2023. Selle raames mõõdavad arsti- ja õendustudengid 13 kaubanduskeskuses üle Eesti kõikidel soovijatel elava järjekorra alusel tasuta veresuhkru taset.

Diabeedipäev keskendub teadlikkuse tõstmisele diabeedi kui tõsise ning invaliidistava kroonilise haiguse osas. EAÜS annab oma panuse tasuta mõõtmiste kaudu. 2022. aastal mõõdeti veresuhkru taset ligi 1500 inimesel ning sel aastal soovime sellest veelgi rohkem inimesi aidata. Mõõtmised toimuvad kaubanduskeskustes elava järjekorra alusel kell 11.00-17.00. Võimalikult täpse tulemuse mõõtmiseks palume vähemalt 2 tundi enne mõõtmist vältida söömist ja magusate jookide joomist.

Veresuhkrut mõõdetakse kokku 8 linnas ja 13 kaubanduskeskuses

  • Tallinnas: Ülemiste keskus, Viru keskus ja Kristiine keskus;
  • Tartus: Lõunakeskus, Kvartal ja Eeden;
  • Narvas: Astri keskus;
  • Pärnus: Kaubamajakas ja Port Artur;
  • Rakveres: Põhjakeskus;
  • Viljandis: Uku Keskus;
  • Võrus: Kagukeskus;
  • Põlvas: Coop Konsum.

Lisaks veresuhkru mõõtmisele saab vastuseid küsimustele, mida patsiendid diabeedi ennetuse ja tüsistuste kohta enim esitavad, ning praktilisi soovitusi tervislikult elamiseks.

„II tüübi diabeeti põeb Eestis teadaolevalt ligikaudu 65 000 inimest ja sellest veel rohkem inimesi on jõudnud eeldiabeedi seisundisse, mille korral on veresuhkru tase normist veidi kõrgem. Küll aga on eeldiabeet piisava hulga teadlikkuse ja õigete elustiili valikutega hästi ohjeldatav. Oma ettevõtmisega soovime suunata inimeste tähelepanu võimalikule ohuolukorrale,” selgitab diabeedipäeva peakorraldaja Lysandra Lippa.

Küll aga on eeldiabeet piisava hulga teadlikkuse ja õigete elustiili valikutega hästi ohjeldatav.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts on arstitudengeid ühendav organisatsioon, mis tegutseb Eesti tervishoiu arendamise nimel. EAÜSi eesmärgiks on, et Eestis elaksid maailma kõige tervemad ja õnnelikumad inimesed.

EAÜSi Diabeedipäev 2023 korraldamist toetavad MTÜ Eesti laste ja noorte diabeedi ühing (Diabeedikool), Allium UPI, Viljandi haigla, Põlva haigla, Tere, Värska Vesi.

Emma Magdalena Keränen, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts