Lääne-Tallinna Keskhaigla elustamiskoolitajad viisid üleeuroopalise südame taaskäivitamise päeva puhul Tervisekassa kollektiivi seas läbi esmaste elustamisvõtete koolituse, mille käigus õpetati, kuidas aidata inimest, kelle süda on äkksurma tõttu seiskunud.

Koolitused toimusid kõigis neljas Tervisekassa kontoris – Tallinnas, Pärnus, Tartus ja Jõhvis – ning sellest sai osa kokku 128 Tervisekassa töötajat.

Lääne-Tallinna Keskhaigla juhi ja kogenud erakorralise meditsiini arsti dr Arkadi Popovi sõnul aitas 16. oktoobril tähistatav südame taaskäivitamise päev juhtida tähelepanu sellele, kui oluline on südame äkksurma korral alustada elustamist.

Suurim viga, mida elustamisel tehakse, on see, et ei hakatagi elustama.

„Kui enne kiirabi tulekut elustamisvõtteid ei rakendata, on südame äkksurma korral ellujäämise võimalus väike, seega sõltub kõik just juuresoleva inimese või juhusliku mööduja kiirest ja oskuslikust tegutsemisest. Et mitte kaotada otsustaval hetkel pead ega julgust aidata, on vaja elustamisvõtted aeg-ajalt läbi harjutada – nii on suurem võimalus päästa inimese elu, kui see on sinu kätes. Suurim viga, mida elustamisel tehakse, on see, et ei hakatagi elustama,“ märkis Popov.

Umbes 700 inimest aastas sureb südame äkksurma

Tervisekassa juhi Rain Laane sõnul sureb Eestis aastas ligikaudu 700 inimest kellegi juuresolekul südame äkksurma ehk esmase südameseiskuse tõttu, kuid keskmiselt vaid ühel juhul kolmest alustavad juuresolijad elustamisega enne kiirabi saabumist.

„Peamine põhjus mitteabistamisel on hirm või teadmatus oma oskuste suhtes. Enamik inimesi läbib esmaabikoolituse elus korra – autojuhilubasid tehes. Teadmised ununevad ning teatud aja tagant on mõistlik õpitut korrata. Loodetavasti ei tule kunagi koolitusel omandatud oskusi kasutada, aga see ei tähenda, et nendeks olukordadeks ei tuleks valmis olla,“ ütles Laane. „Eestis on mitmeid koostööpartnereid nii avalikus kui erasektoris, kes pakuvad esmaabikoolitusi – Tervisekassa kutsub seda võimalust kasutama. Suur potentsiaal on koolitusi teha just töökollektiivides. Lääne-Tallinna Keskhaigla koolitajad andsid palju teadmisi ja kindlust juurde, kuidas ühes või teises olukorras tegutseda,“ lisas Laane.

Varasemal kahel aastal on Lääne-Tallinna Keskhaigla elustamiskoolitajad õpetanud südame taaskäivitamise päeval esmaseid elustamisvõtteid kõigile huvilistele Rocca al Mare keskuses.

Liisa Matteus, AS Lääne-Tallinna Keskhaigla kommunikatsioonispetsialist