Sotsiaalministeerium

Pressiteade

13.11.2022

Isade roll lapsevanemana on emade kõrval ühtmoodi tähtis ja aina rohkem on kogu ühiskond ning isad ise hakanud seda märkama, ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo tänasel isadepäeval. Tervise- ja tööminister Peep Peterson rõhutas, et aktiivne lastega tegelev isa on rõõmuks kogu perele ning ühtlasi hoiab nii isa ka oma tervist.

-Tänavu septembri seisuga jagas vanemahüvitist lapse emaga 3027 isa, mis on 17% kõigist jagatava vanemahüvitise saajatest. See on läbi aastate kõrgeim isade osakaal.
-Mullu sai üle 12 000 isa pakkumise kasutada 30-päevast isapuhkust ehk isale ette nähtud osa vanemahüvitisest. Neist ligi 76% ehk üle 9300 isa kasutas võimalust beebiga kodune olla.
-Viimase rahvaloenduse andmetel on Eestis 2560 üksikisa, kes kasvatab vähemalt üht alla 18-aastast last.

„Isad ja emad näevad üha enam, kui oluline on nii laste kui ka pere jaoks tervikuna, et isa saaks igapäevasest lastekasvatamisest osa võtta – ühes kõigi seejuurde kuuluvate rõõmude ja väljakutsetega,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. „Aina enam isasid soovib laste kasvatamisse panustada ja emad on valmis seda vastutust jagama. Seda näitab meile hästi isapuhkuse ja jagatava vanemahüvitise statistika, sest järjest enam isasid võtab oma laste jaoks aja maha.“

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium