Sotsiaalministeerium

Pressiteade

13.09.2022

Sotsiaalministeeriumi juures kogunenud riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon arutas COVID-19 vaktsineerimise soovitusi sügis-talviseks viirushooajaks. Eksperdid soovitavad seni veel vaktsineerimata inimestel end esimesel võimalusel COVID-19 haiguse vastu vaktsineerida. COVID-19 riskirühmas olevatel inimestel soovitavad eksperdid teha raske haigestumise riski vähendamiseks ka tõhustusdoosi. Eriti oluline on tõhustusdoos 60+ elanikkonnale ja hooldekodude elanikele, kel on suurem risk raskeks haigestumiseks.
Tõhustusdooside tegemiseks võib kasutada olemasolevaid Moderna ja Pfizer/BioNTech COVID-19 vaktsiine, aga ka peagi vaktsineerijateni jõudvaid uusi bivalentseid Moderna (Spikevax) ja Pfizer/BioNTech (Comirnaty) vaktsiine, mis sisaldavad kaitset nii koroonaviiruse algse tüve kui ka omikron BA.1 tüve vastu. Nii olemasolevad kui uued bivalentsed vaktsiinid kaitsevad raske haigestumise vastu.

„Soovitame seni COVID-19 vastu vaktsineerimata inimestel vaktsineerimisega alustada esimesel võimalusel, et viiruste leviku hooajaks jõuaks organismis välja kujuneda immuunvastus ning sellega väheneks risk raskeks haigestumiseks. Samuti soovitame jätkata COVID-19 riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimist esimese ja teise tõhustusdoosiga,“ ütles immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige prof Irja Lutsar. „Eriti oluline on, et juba praegu kaitseksid end vaktsineerimisega kõik üle 60-aastased ja teised mõne kroonilise haiguse tõttu riskirühma kuuluvad inimesed. Samuti on oluline, et vaktsineerimise võimalus jõuaks kõikidesse hoolekandeasutustesse.“

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium