Terviseamet

Pressiteade

26.08.2022

Terviseameti lattu jõudis täna 1400 doosi ahvirõugete vastaseks vaktsineerimiseks mõeldud vaktsiini Jynneos, millega immuniseeritakse nakatunute lähikontaktseid. Vaktsineerimisi viiakse läbi Lääne-Tallinna Keskhaiglas, Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, Tartu Ülikooli Kliinikumis, Pärnu Haiglas või Ida-Viru Keskhaiglas.

Euroopa Liidus on tervisealaste hädaolukordade lahendamiseks mõeldud amet – HERA ning just tänu heale koostööle selles rahvusvahelises võrgustikus saime Eestisse vajalikud vaktsiinikogused, ütles Sotsiaalministeeriumi asekantsler ja HERA nõukogu liige Dr Heidi Alasepp. Dr Alasepa sõnul on EL ja tootjate vahel kokkulepete saavutamine ning lepingute sõlmimine siiski üksjagu aeganõudev. Terviseamet sõlmis annetatud vaktsiinide vastuvõtuks vajaliku lepingu juuni lõpus. ​Ametliku hinnangu vaktsiinikoguste kohta andsid infektsiooniarstid ja Sotsiaalministeeriumi juures tegutsev Immunoprofülaktika Komisjon.

Terviseameti laost jagatakse 800 vaktsiinidoosi haiglatele, kus on tagatud säilitamistingimused -20 °C +/-5 °C kraadi juures. 600 doosi jäävad Terviseameti lattu ning väljastatakse vastavalt vajadusele. „Eesti jaoks on ahvirõugete vaktsiini saabumine hea uudis, sest valdav enamus alla 40-aastastest inimestest Eestis ei oma immuunkaitset rõugete vastu. Vaktsineerimine aitab piirata haiguse edasist levikut ja kaitsta kõige haavatavamaid riskirühmi,“ ütles Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet