Eesti Haigekassa

Pressiteade

16.04.2022

Paljud eriarstid pakuvad juba kaks aastat kaugvastuvõtte ka videosilla vahendusel, et hoida kokku patsiendi raha ja aega, mis kulub vastuvõtule sõitmiseks. Haigekassa soovitab inimestel videovastuvõtu võimalust ka arstilt otse küsida.

Haigekassa arendusjuhi Jaarika Järviste sõnul on videosilla kasutamine vastuvõttudel viimase aasta jooksul hoogustunud, sest sellel on märkimisväärsed eelised isegi siis, kui suuremat haiguspuhangut pole ja kontaktvastuvõtud iseenesest toimuvad. „Kaugvastuvõtud säästavad oluliselt inimese aega ja sõidule kuluvat raha. Suurimat kasu lõikavad neist inimesed, kelle vastuvõtt on planeeritud tööajale või elab inimene arstikabinetist kaugel,“ sõnas Järviste. „Paljudel erialadel toimib videovastuvõtt praegu sama tõhusalt kui kontaktvastuvõtt. Ajaline ja rahaline võit on videosilla puhul aga märkimisväärne,“ lisas ta.

Käesoleva aasta esimese kolme kuu jooksul on eriarstiabis tehtud 76 276 kaugvastuvõttu (telefoni teel ja videosilla vahendusel kokku). Neist 2,4% on toimunud video vahendusel. Aasta varem ehk 2021. aasta kolme esimese kuu jooksul oli videovastuvõttude osakaal kaugvastuvõttudest 0,4%.

Jaarika Järviste sõnul on oluline julgustada inimesi küsima ja kasutama videovastuvõtte veelgi enam, sest kuigi alternatiiviks on esmapilgul lihtsamana tunduv telefonivastuvõtt, siis viimase küsitluse järgi oli 82% arstidest arvamusel, et videopilt tõstab telefoniga võrreldes kaugvastuvõtu kvaliteeti. „Enam kui pool infost jõuab vestluspartnerini visuaalselt ehk teise miimikat ja kehakeelt jälgides, sealt edasi tulevad alles heli ja tekst,“ selgitas ta.

Videovastuvõttude hoogustamise eesmärgil otsustas haigekassa maksta alates eelmisest aastast videovastuvõttude läbiviimise eest teenuseosutajatele ka tulemustasu. Tänavu see tulemustasu kahekordistati ning nüüd on teenuseosutajal ühes kuus võimalus saada konkreetsel erialal läbi viidud videovastuvõttude eest lisaks tavapärastele vastuvõtutasudele kuni 6400 eurot tulemustasu.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Eesti Haigekassa