Sotsiaalministeerium

Pressiteade

10.03.2022

Eesti tervise- ja tööminister Tanel Kiik, Läti terviseminister Daniels Pavļuts ja Leedu terviseminister Arunas Dulkys saatsid Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) peadirektorile Tedros Adhanom Ghebreyesusele ja WHO Euroopa Regiooni direktorile Hans Klugele ühispöördumise, milles kutsuvad üles igakülgselt toetama Ukraina meditsiinisüsteemi ning Venemaad organisatsiooni otsustusprotsessidest kõrvale jätma.

Terviseministrite sõnul on Venemaa relvajõudude ulatuslik provotseerimata ja põhjendamatu sissetung sõltumatusse ja rahumeelsesse Ukraina riiki kuritegu Ukraina rahva vastu ning lähiajaloo suurim oht nii Euroopa kui kogu maailma julgeolekule. Kõiki rahvusvahelisi kokkuleppeid rikkudes jätkab Venemaa äärmise julmuse ja künismiga tsiviilisikute ja tsiviilobjektide ning isegi haiglate ja teiste meditsiiniasutuste pommitamist, kiirabiautode ründamist, takistades Ukraina elanikele hädavajaliku arstiabi pakkumist. Rünnakud takistavad hädavajalike ravimite ja esmaabivahendite tarnimist, mis viib või on juba viinud humanitaarkatastroofini. Nendele julmustele tuleb reageerida võimalikult jõuliselt, kirjutavad terviseministrid.

„ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon 2286 sätestab, et ka sõjaolukorras tuleb tagada meditsiinisüsteemi toimimine ning mõistab hukka haavatute, humanitaar- ja meditsiinitöötajate ja meditsiiniasutuste ründamise. WHO peab nõudma Venemaalt selle resolutsiooniga võetud kohustuste kohest ja täielikku täitmist. WHO kui inimeste tervise eest seisev ÜRO agentuur ei tohi leppida, et üks tema liikmesriik õõnestab organisatsiooni põhiväärtusi ja põhimõtteid, eirates inimeste õigust tervisele. Seetõttu oleme veendunud, et Venemaa ei tohiks olla WHO juhtorganite liige ega osaleda otsustusprotsessides,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Pöördumises juhitakse tähelepanu, et WHO põhiülesanne on tagada kõigi inimeste tervis ja heaolu, sh humanitaarkriiside ja relvakonfliktide korral. See tähendab, et tuleb kaitsta tervishoiutöötajaid, et nad saaksid teha oma tööd ja päästa elusid, tuleb kaitsta meditsiiniasutusi, et tagada kõigile inimestele juurdepääs vajalikele tervishoiuteenustele ning elupäästvatele meditsiinitarvikutele.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium