Terviseamet

Pressiteade

22.11.2021

Euroopa kodanike kaitsmiseks piiratakse REACH-määrusega alates 2022. aasta jaanuarist tätoveerimistintides ja püsimeigitoodetes leiduvate ohtlike kemikaalide kasutamist. Piiranguga nõutakse, et tätoveerimis- ja püsimeigisegude etiketil peab olema mainitud vastav kemikaali kasutusotstarve, etikett peab sisaldama koostisainete loetelu ja asjakohaseid ohutuslauseid.

Uued reeglid kehtivad alates 4. jaanuarist 2022 pigmentidele Blue 15:3 ja Pigment Green 7 alates 4. jaanuarist 2023. Kuna inimese tervise jaoks ohutumaid ja tehniliselt sobivamaid alternatiive ei ole veel saadaval viimase kahe põhivärvaine jaoks, siis tööstusele on antud lisaaega sobivate ohutumate alternatiivide leidmiseks ja üleminekuks.

Piirang hõlmab vähki või geneetilisi mutatsioone põhjustavaid kemikaale ja reproduktiivtoksilisi kemikaale, naha sensibiliseerijaid ja ärritajaid. REACH-määrusega piiratakse enam kui 4000 ohtliku kemikaali kasutamist tätoveerimistintides ja püsimeigis. Piiranguga kehtestatakse muuhulgas tätoveerimistintides või püsimeigis kasutatavate üksikute ainete või ainerühmade sisalduse piirnormid. Sellised kemikaalid on teatud asovärvid, aromaatsed amiinid, polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud, metallid ja metanool. Sisalduse piiranormid võtavad arvesse vastava kemikaali mõju läve, et kaitsta inimesi sellega kokkupuutel.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet