Terviseamet

Pressiteade

13.10.2021

Riideid ja tekstiile värvitakse ja töödeldakse kemikaalidega, mis võivad kokkupuutel nahaga põhjustada tugevat ärritust ja sügelust. Riietega võivad levida ka viirused, seened ja putukad. Terviseameti spetsialist selgitab, miks on riiete pesemine enne kandmist oluline ja kuidas kaitsta end potentsiaalsete ohtude eest.

Tekstiilide töötlemiseks on mitmeid põhjuseid: värvi kirgastamine, tekstuuri parandamine või hallituse tekke takistamine. Terviseameti kemikaaliohutuse peaspetsialist Raili Moldov selgitab, et töötlemiseks kasutatavad kemikaalid võivad tekitada nahaärritust. „Need kemikaalid võivad põhjustada nahaallergiat ja -ärritust, tihtipeale kaenlaalustes, kaelal, randmetel, vöökohas või reitel,“ selgitas ta. „Inimesel võib olla väga erinev reaktsioon kemikaalide suhtes,“ lisas Moldov ja selgitas, et kui nahk puutub pidevalt kokku ülitundlikkust tekitavate ainetega, siis ülitundlikkus süveneb iga kokkupuutega.

Terviseameti spetsialisti sõnul tuleb erilist tähelepanu tuleb pöörata riideesemetele, mis puutuvad otseselt kokku naha ja higiga. „Inimese kehatemperatuur on üle 36 kraadi ja kokkupuutel riidega tekib naha peal soodne keskkond, kus kemikaalid võivad avaldada kahjulikku mõju või tekitada nahaprobleeme,“ lisas Moldov.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet