Terviseamet

Pressiteade

05.08.2021

Sarnaselt eelnevate nädalatega on enim haigestunuid noorema tööealise, sotsiaalselt aktiivse elanikkonna hulgas – uute juhtumite arv tõusis 93% võrra. Täielikult vaktsineeritute seas on haigestunud vaid 0,1% kõikidest vaktsineeritutest.

30. nädala jooksul lisandus 1246 haigusjuhtu. Võrreldes eelmise nädalaga suurenes uute juhtude arv 93,2% võrra. Nakatamiskordaja R on kasvutrendis, mis praegu on üle-eestiliselt 1,55. „Erinevatel üritusel osalemisega seoses on tekkinud 16 kollet ja nendes on haigestunud kokku 228 inimest. Mitmed kolded on hiljuti tekkinud ning on tõenäoline, et neisse lisandub haigestunuid veel,“ ütles Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma. „Üritustest osavõtjad on reeglina erinevatest piirkondadest, mille tulemusel kandub haigus erinevatesse Eesti piirkondadesse,“ lisas ta.

Härma rääkis, et kasvu jätkumist on oodata ka järgnevatel nädalatel, enne kui piirangud hakkavad mõju avaldama. „Seega võib augusti keskpaigaks oodata umbes 2500 nakatunut nädalas ning üle 300-400 nakatunuga päevi,“ ütles Härma.

Härma sõnul peaks selle juures kasvutempo pidurduma, aga 500 nakatunuga päevadeni jõudmine augusti teises pooles on endiselt tõenäoline. See sõltub vaktsineerimise tempost, võimalikest uutest piirangutest ja inimeste käitumisest. „Nakatumiste arvu suurenemine on suuresti põhjustanud nooremaealiste nakatumistest, kuid nakatumiste kasvu jätku on oodata ka vanemaealiste seas,“ lisas ta.

2. augusti seisuga on Eestis täielikult vaktsineeritud 42,44% elanikkonnast, täielikult vaktsineeritute seas on haigestunud COVID-19-sse 0,1% kõikidest vaktsineeritutest.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Terviseamet