Autor: Kaspar Ratnik, meditsiinilabori Synlab Eesti vastutav laborispetsialist
Konsultant: infektsionist dr Paul Naaber

Me kõik soovime võimalikult kvaliteetset ja mitmekesist elu, mis lubaks meil nautida pakutavaid võimalusi. Üheks lahutamatuks osaks iga mehe elus on partnersuhe, milles omal kohal on ka seksuaalkogemused. Seksuaalkäitumisest avalikult rääkimine pole ammu enam tabuteema. Samas, avatum suhtumine ja arenenum maailm toovad kaasa ohtusid, millest tasub teadlik olla. Sellest sõltub nii Sinu kui ka Sinu partneri(te) tervis.

Sugulisel teel levivad mitmed haigustekitajad – näiteks viirused, bakterid ja seened. Levinumad suguteede põletike tekitajad on mikroorganismid: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium. Sugulisel teel levivate infektsioonide tuvastamine on oluline kõigile seksuaalselt aktiivses eas inimestele, kuna nendesse nakatumine põhjustab ebamugavustunnet, häirib normaalset seksuaalelu ning ravimata jätmisel võib äärmisel juhul lõppeda viljatusega. Oluline on meeles pidada, et suurenenud on risk nakatuda suguteede infektsiooni olles kaitsmata vahekorras uue või juhupartneriga. Kõrgendatud tähelepanu tuleks suguhaigustele pöörata peret planeerides (raseduse katkemise oht, vastsündinu nakatumise oht) või homoseksuaalse eluviisi korral.

Suguteede infektsioonide tuvastamise korral kasutatakse eelkõige molekulaarseid meetodeid, mis võimaldavad uuritavast materjalist määrata haigustekitaja geneetilist materjali. Tänapäevaste metoodikatega on võimalik mitme mikroorganismi tuvastamine ühest proovimaterjalist samaaegselt. Haigustekitajate ükshaaval välistamistaktikat kasutades võib diagnoosini jõudmine võtta kauem aega, olles seega patsiendile tülikam ning kokkuvõttes ka kallim. Arvestades asjaolu, et suguhaiguste sümptomid võivad olla sarnased või puududa üldse, on kompleksdiagnostika kasutamine oluline tuvastamaks enamikku levinud haigustekitajaid.

Kahtlustades probleemi on võimalik pöörduda kas perearsti või otse erialaarsti vastuvõtule.

Kui selleks puudub võimalus või soov, võib ennast kontrollida ka omal käel. Selleks tuleb pöörduda Synlab Eesti laboritesse, kust saab omale tellida vastava analüüsi koos proovivõtu tarvikutega.

Testikodus.ee teenus on loodud anonüümsust hindavale inimesele, kus tellimuse järel saadetakse pakiautomaadi vahendusel proovivõtu komplekt koos juhendiga soovitud aadressile. Proovi tagastamine toimub samuti pakiautomaadi vahendusel. Mugavaks ja turvaliseks testimiseks väljastatakse meestele uriinitops (naistele spetsiaalne tampoon tupekaape proovi kogumiseks). Oma testi tulemusi näeb samas portaalis, vajadusel saab uuringutulemuste tõlgendamiseks registreeruda ka laboriarsti konsultatsioonile (https://minu.synlab.ee/toode/laboriarsti-konsultatsioon/). Positiivse tulemuse korral tuleb kindlasti pöörduda arsti poole enda ja partneri(te) jaoks sobiva ravi saamiseks.

Synlab Eesti Tallinna laboris saab end lisaks tasuta testida HIV, C- ja B-hepatiidi suhtes (vajalik on vereproovi andmine). Rohkem infot leiab Synlab Eesti kodulehelt (www.synlab.ee) või Testikodus keskkonnast (www.testikodus.ee).

Meelespea suguhaigustest:
Soovitatav kõigile seksuaalselt aktiivses eas inimestele:
kaitsmata vahekorra järel uue partnersuhte või juhusuhte korral;
kõrgendatud fookuses on pereplaneerijad/rasedad naised ja homoseksuaalsed mehed.
Kindlasti tuleks end testida, kui:
meestel – valulikkus kusitis või urineerimise ajal, eritis kusitist;
meestel ja naistel – villid või haavandid suguelundite piirkonnas, valulikkus, eritis pärasoolest;
naistel – tupest suurenenud eritis või selle muutunud iseloom (nt kujunenud halb lõhn), valulikkus urineerimisel, valulikkus vahekorra ajal, veritsus pärast vahekorda.
Ligi 50%-l juhtudel kulgevad suguteede infektsioonid sümptomiteta.
Ravimata suguteede infektsioonid võivad lõppeda tõsiste tüsistustega.
Oma testitulemusest tuleb kindlasti teavitada ka partnerit ning ravi saamiseks pöörduda spetsialisti poole.