Ülekaalulisus on epideemiana suurenev probleem kogu maailmas. Eesti pole samuti epideemiast puutumata – iga kolmas Eesti elanik on rasvunud. Ülekaalulisust peetakse sageli vaid iluveaks, kuid tegelikult on see paljude haiguste oluline riskifaktor.

Viimase 30 aastaga on rasvumine kogu maailmas praktiliselt kahekordistunud. WHO andmetel on praegu enam kui kolmandik 20-aastastest ja vanematest inimestest maailmas ülekaalulised ning kümnendik lausa rasvunud.

Sama hull on lugu lastega. Iga kümnes Eesti koolilaps on liiga tüse. Laste rasvumine on kogu maailmas suur probleem ning öeldakse, et praegu sirguv põlvkond võib olla esimene, kelle elu jääb lühemaks kui nende vanematel. Seda justnimelt ülekaalu ning sellest tingitud haiguste tõttu.

Mõned haigused, mille riskiteguriks on ülekaal:

  • II tüübi diabeet
  • Südame-veresoonkonna haigused (infarkt, insult)
  • Rinna-, soole-, jämesoole-, neeru-, emakakaela- ja maksavähk
  • Uneapnoe
  • Viljakuse vähenemine nii naistel kui meestel
  • Mitmed rasedusaegsed haigused
  • Liigesehaigused
  • Jne